Nederland brouwt meer eigen bier dan België

bier_flesje_312.jpg

Door de groeiende populariteit van speciaalbier schieten kleine bierbrouwerijen als paddenstoelen uit de grond. Nederland telt inmiddels 172 brouwerijen en 139 bierfirma's of brouwerijhuurders.

Sinds begin dit jaar zijn er 34 nieuwe bierbrouwers begonnen, blijkt uit cijfers van vaksite Cambrinus.nl. Eind 2010 telde Nederland bij elkaar nog maar 120 biermakers.

Bier van zeewier of banaan

Het bier dat wordt gemaakt beperkt zich niet meer tot pils en tripel, zegt Jan Ausems van Cambrinus.nl. Tegenwoordig wordt bijvoorbeeld ook van zeewier of banaan bier vervaardigd. En er zijn brouwers die met extreem bitter gerstenat op de proppen komen.

Meer bierfirma's dan België

Volgens De Telegraaf zijn er in Nederland inmiddels zoveel brouwerijen bijgekomen, dat ons land hierin zelfs België is voorbijgestreefd. Uit gegevens van Zythos, de nationale vereniging van bierproevers bij onze zuiderburen, komt naar voren dat de Belgen eveneens 172 zelfstandige brouwerijen tellen, maar 'slechts' 91 bierfirma's.

Geen eigen brouwerij

Bierfirma's zijn ondernemingen die bier van eigen recept laten maken maar hiervoor een brouwerij moeten inhuren omdat ze zelf geen eigen brouwerij hebben.

Bron: ANP