Alcoholvrij bier en speciaal bier scoren

alcohol_bier_drank_proost_800x628.jpg

De populariteit van alcoholvrij bier is in vier jaar tijd flink toegenomen. 45 procent van de bierdrinkers neemt wel eens een alcoholvrij biertje. In 2011 was dat nog 26 procent. Ook speciaal bier (biermixen) doet het goed, zo blijkt uit cijfers van de Nederlandse Brouwers. 43 procent van de bierdrinkers neemt wel eens een biermix zoals Radler. En vier op de vijf bierdrinkers (78 procent) neemt wel eens speciaal bier.

'We zien steeds vaker dat consumenten bewust op een verantwoorde manier genieten van een glas bier', aldus Cees-Jan Adema, directeur van de Nederlandse Brouwers. 'Consumenten kiezen bewust voor een bier dat bij een specifiek moment past. Op sommige momenten is dat bier met weinig tot geen alcohol. De variëteit aan biersoorten is tegenwoordig enorm, en de keuze voor de consument daarmee ook.'

Verkeer

Alcoholvrije bieren zijn vooral bij vrouwen in trek. De belangrijkste reden om een alcoholvrij biertje te nemen, blijft deelname aan het verkeer. Maar ook als mensen geen auto hoeven te rijden, nemen ze vaker bier zonder alcohol. 36 procent van de mensen die alcoholvrij bier drinken, zegt dit te doen omdat ze dat bier lekker vinden. Dat was vorig jaar nog 21 procent.

Biermix

Drie op de tien bierdrinkers zegt maandelijks biermix te drinken, tegenover 18 procent vorig jaar. Van de speciale bieren is witbier het populairst, gevolgd door abdijboer/trappist, tripel en herfst bokbier.

Bijna de helft van de Nederlanders drinkt minimaal één keer per maand bier. Dat is net iets meer (twee procent) dan vorig jaar.

Aan de elfde editie van het Nationaal Bieronderzoek deden 1000 bierdrinkende Nederlanders mee.

Bron: ANP