Alcoholslot blijft voor oude gevallen

alcoholslot.jpg

Ondanks een ban op nieuwe alcoholsloten komen automobilisten die al zo'n slot in hun voertuig hebben daar voorlopig niet onderuit. Dat heeft de rechter in Den Haag besloten. Bijna honderd mensen hadden een kort geding aangespannen om van het slot af te komen.

Eerder zetten de hoogste rechters een streep door het alcoholslotprogramma in de bestaande vorm. Het kan daardoor niet meer worden opgelegd aan nieuwe gevallen. Maar voor bestaande gevallen verandert er niets.

Gevoelens begrijpelijk

De rechter in Den Haag noemt de gevoelens van onrechtvaardigheid begrijpelijk. Het is echter niet mogelijk om de maatregel met terugwerkende kracht te wijzigen. Ook heeft de Raad van State (de hoogste bestuursrechter) zich al uitgesproken over de 'oude gevallen'. Een kort geding is niet bedoeld om hiertegen in beroep te gaan, aldus de rechter donderdag.

Update 12:55 uur: Reactie advocaat

Advocaat Mousa Ichoh laat weten dat hij hoger beroep instelt. Volgens hem blijft de onrechtvaardige situatie waar de rechter zelf naar verwijst voortduren. Ook zegt hij dat de rechter niet is ingegaan op zijn standpunt dat de wettelijke regeling van het alcoholslotprogramma 'niet deugt'.

Bron: ANP