Nederland op een na grootste met elektrisch rijden

elektrisch-rijden-07062017.jpg

Nederland staat wereldwijd op de tweede plaats wat betreft het aandeel elektrische auto's op de totale automarkt. Afgelopen jaar was 6,4 procent van de auto's in ons land volledig elektrisch aangedreven of een hybride.

Alleen Noorwegen deed het beter met 29 procent, blijkt uit een woensdag gepubliceerd overzicht van het internationaal energieagentschap IEA.

Groei aantal elektrische auto's

Wereldwijd groeide het aantal elektrische auto's vorig jaar naar 2 miljoen. Een jaar eerder werd de grens van 1 miljoen overschreden. De verwachtingen zijn dat de markt groeit naar tussen de 9 en 20 miljoen voertuigen in 2020 en 40 tot 70 miljoen in 2025.

China blijft in absolute zin de grootste markt voor elektrische auto's. Zo'n 40 procent van de elektrische auto's was in dat land te vinden.

0,2% van alle auto's rijdt op stroom

Afgezet tegen het totale aantal auto's gaat het vooralsnog om een druppel op de gloeiende plaat: slechts 0,2 procent van alle auto's ter wereld rijdt geheel of gedeeltelijk op stroom. Volgens IEA is er nog een lange weg te gaan voordat elektrisch rijden een serieuze bijdrage kan leveren om te zorgen dat de temperatuur op aarde niet met meer dan 2 procent stijgt. Daarvoor moeten er vóór het jaar 2040 zeker 600 miljoen elektrische auto's zijn.

Luchtkwaliteit verbeteren

Lokaal heeft de elektrische auto al wél impact. Veel steden, zoals Amsterdam, Parijs en Londen, stimuleren het gebruik van elektrische auto's om de luchtkwaliteit te verbeteren. In de Verenigde Staten werkt een verbond van steden aan de grootschalige inkoop van elektrische voertuigen om in te zetten als bijvoorbeeld politiewagens en vuilniswagens.

Bron: ANP