Nederlander relatief veel kwijt aan gas

csm_gas_949cf73cc1.jpg

Nederlandse huishoudens betalen meer voor het gas dat ze verbruiken dan de meeste andere Europeanen. Dat blijkt uit vergelijkend onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In ons land kostte een kubieke meter aardgas in de tweede helft van vorig jaar ruim 75 eurocent, tegen dik 69 eurocent gemiddeld in de Europese Unie. Alleen in Zweden, Portugal, Spanje en Italië waren huishoudens duurder uit.

Het verschil zit hem vooral in belastingen, aldus het statistiekbureau. Hierdoor ligt de gasprijs in Nederland al jaren erg hoog. Net als elders in Europa is de prijs hier de laatste vijf jaar bovendien verder opgelopen. In 2010 waren Nederlanders nog circa 65 cent kwijt voor een kuub gas.

Nederlanders zijn overigens niet voor al hun energie duurder uit dan het Europees gemiddelde. Wat elektriciteitsprijzen betreft is Nederland een middenmoter in de EU, stelt het CBS. Van alle 28 lidstaten stond ons land vorig jaar op een twaalfde plaats, met een prijs van 18,33 eurocent per kilowattuur. Vijf jaar eerder behoorde Nederland nog bij tien duurste landen en in 2007 zelfs bij de top drie. De basisprijs voor elektriciteit is in Nederland de afgelopen vijf jaar gedaald, terwijl die prijs in de EU gemiddeld is gestegen.

Bron: ANP