Nederlanders bezorgd over cyberrisico's

cybercrime_800_01.jpg

Hoewel de helft van de Nederlanders zich zorgen maakt over de veiligheid op internet, heeft maar een klein deel (8 procent) daadwerkelijk last gehad van virussen of privacyschendingen het afgelopen jaar.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek woensdag. Volgens het CBS kreeg 6 procent van de internetters te maken met een computervirus, waardoor gegevens verloren gingen. In 3 procent van de gevallen werd de privacy geschonden door bijvoorbeeld misbruik van persoonlijke gegevens. Eenzelfde percentage van de internetters liep financiële schade op door fraude met creditcards, het zogeheten phishing en pharming. Bij die laatste twee worden internetgebruikers naar valse websites geleid, met als doel ze gegevens of geld afhandig te maken.

Door angst zien mensen af van online-activiteiten

Door de vrees over veiligheid op internet zien mensen vaak af van online-activiteiten zoals het bestellen van spullen, het plaatsen van persoonlijke informatie op netwerksites en het downloaden van software, muziek of spelletjes. Ook zijn ze soms huiverig om draadloos internet op een mobiel apparaat, bijvoorbeeld een smartphone, ergens anders dan thuis te gebruiken.

Ouderen maken zich het minst zorgen

Volgens het statistiekbureau maken mensen van 75 jaar of ouder zich de minste zorgen over internetveiligheid. Deze groep had in het afgelopen jaar ook het minst last van problemen.

Slechts 4 procent maakte een veiligheidsincident mee, onder de 75 was dit 9 procent. Dit komt doordat jongeren vaker internet gebruiken en actiever zijn op internet dan ouderen.

Bron: ANP

Meer over