background branding

'Nederlanders bezorgd over ouderenopvang'

anp-ouderenzorg_628.jpg

Bijna 80 procent van de Nederlanders is bezorgd over de opvang van ouderen, zowel nu als in de toekomst. Meer dan de helft van de Nederlanders heeft er nog niet over nagedacht wat er allemaal moet gebeuren als zij op latere leeftijd niet meer voor zichzelf kunnen zorgen.

Dat melden verzekeraar Interpolis en Mezzo, de landelijke vereniging voor mantelzorgers. Zij lieten Motivaction onderzoek doen onder 1000 mensen, onder wie ruim 300 mantelzorgers.

Thuis blijven wonen

Van de ondervraagden zegt 79 procent bang te zijn dat de kwaliteit van de ouderenzorg achteruit zal gaan, 'nu er meer een beroep wordt gedaan op zorg uit familie- of vriendenkring'.

Ruim de helft (55 procent) van de 65-plussers wil zo lang mogelijk thuis blijven wonen, 'koste wat het kost', aldus het onderzoek. Hun kinderen lijken het daarmee eens te zijn: '68 procent is bereid de eigen woning of die van hun ouders te verbouwen zodat ouders langer zelfstandig kunnen blijven wonen.'

Vroeg nadenken over oude dag

Directeur Arné van den Boom van Interpolis vindt het belangrijk dat mensen al vroeg nadenken over hun oude dag. 'Hoe voorkom je dat kwetsbare ouderen het huis uit moeten waar ze hun hele leven hebben gewoond, omdat er niemand in de buurt is om ze te helpen als er iets gebeurt?'

Mezzo-directeur Liesbeth Hoogendijk wijst vooral op concrete zaken die geregeld moeten worden. Het moet bijvoorbeeld eenvoudiger worden om werk en zorg te combineren. Ook moet bijvoorbeeld dagopvang beter toegankelijk worden en moeten ouderen en mantelzorgers minder gehinderd worden door regels.

Bron: ANP