Nederlanders geven recordbedrag uit op zaterdag voor kerst

kerstaankoop-recordbedrag-23122019.jpg

Nederlanders geven weer flink uit in de aanloop naar Kerstmis. Afgelopen zaterdag gaven ze met hun bankpas 665 miljoen euro uit aan de kassa, bijna 170 miljoen meer dan op een gewone zaterdag en ook weer meer dan voorgaande jaren. Dat blijkt uit betaalgegevens die zijn verstrekt door Betaalvereniging Nederland.

Mensen trokken op de zaterdag voor kerst minder vaak de bankkaart in vergelijking met vorig jaar, maar gaven wel zo'n 70 miljoen euro meer uit. Om kwart over vier 's middags stonden de meeste mensen aan de kassa.

Kerstaankopen, markten en feesten

Er wordt deze hele week al meer uitgegeven dan gebruikelijk. Van zondag tot en met zaterdag gaven Nederlanders bijna 3 miljard euro uit, bijna 600 miljoen meer dan in een gewone week. Deze week werd er opvallend veel uitgegeven in Maastricht en Valkenburg. 'Dat heeft waarschijnlijk te maken met de plaatselijke kerstmarkten en -feesten', aldus Betaalvereniging Nederland.

Ook online gaven mensen meer uit in de week voor kerst. Ze betaalden 1,6 miljard euro via iDEAL van zondag tot en met zaterdag, 350 miljoen meer dan gebruikelijk. Dat kan volgens Betaalvereniging Nederland 'overwegend aan kerstaankopen worden toegeschreven'.

Bron: ANP