background branding

'Nederlanders zijn te bang om te beleggen'

beleggen-bang-62717.jpg

Ondanks de historisch lage spaarrente durft het leeuwendeel van Nederlandse huishoudens niet te beleggen, concludeert Tilburg University in een dinsdag verschenen onderzoek.

Nog geen kwart (23 procent) van de huishoudens belegt in aandelen en/of obligaties. Angst voor de risico's en twijfels over de financieel adviseurs zijn de meest gehoorde redenen om er vanaf te zien. Zij worden nog vaak geassocieerd met woekerpolissen en hoge kosten, zegt de Tilburgse econoom Dirk Brounen.

Klassieke spaarrekening heeft voorkeur

In plaats van beleggen laten de meeste Nederlanders hun geld op een klassieke spaarrekening staan. 'Deze Nederlandse spaardrang wordt stilaan een dure traditie. Doordat de overheid zich steeds verder terugtrekt uit onze zorg, ons pensioen, ons onderwijs en onze woningmarkt, wordt het steeds belangrijker om een eigen verstandige financiële planning te maken', zegt de hoogleraar.

'Rentestand van bijna nul helpt niet'

Nederlanders hebben op dit moment ruim 336 miljard euro op spaarrekeningen staan tegen een rentestand van bijna nul. 'Maar dat gaat ons niet altijd helpen aan voldoende eigen middelen die we straks moeten gaan inzetten om onze dromen te verzilveren', waarschuwt Brounen.

'Spaarders vrezen onzekerheid'

Volgens hem vrezen spaarders de onzekerheid van de toekomst. 'Zij zijn overtuigde risicomijders en vertrouwen daarom niet op de gunstige gemiddelden van aandelen en obligaties'. Dit terwijl 'alle cijfers' laten zien dat op langere termijn beleggen meer oplevert dan alleen maar sparen.

Het onderzoek is gehouden onder ruim 2000 Nederlandse huishoudens.

Bron: ANP