Nederlandse vrouwen én mannen: ‘Meer anticonceptiemogelijkheden voor mannen’
Tijd voor meer anticonceptiemiddelen voor mannen, vindt een groot deel van de Nederlandse bevolking. Nog altijd gebruiken mannen veel minder anticonceptie dan vrouwen en voornamelijk jongeren zien graag ook voor mannen een uitgebreider aanbod aan voorbehoedsmiddelen.
De nieuwe organisatie Ava, opgericht door het Humanistisch Verbond, komt op voor de belangen van vrouwen rondom abortus en anticonceptie. In opdracht van Ava onderzocht Ipsos de algemene mening van Nederlanders over wie de verantwoordelijkheid voor anticonceptie draagt.
Meer keuzemogelijkheden voor anticonceptie mannen
Waar vrouwen nu onder andere de anticonceptiepil, de spiraal, de anticonceptiering, de prikpil en sterilisatie als opties hebben, blijft dat voor mannen bij het gebruik van een condoom of volledige sterilisatie. Niet heel gek dus dat er op dit moment twee keer zoveel vrouwen als mannen gebruik maakt van anticonceptie. Wel zijn 753.299 vrouwen in Nederland door allerlei problemen en bijwerkingen niet tevreden met hun anticonceptie.
Ruim 40 procent van de ondervraagden vindt dat mannen meer anticonceptie-opties zouden moeten hebben. Bij jongeren was hier sprake van een ruime meerderheid: bijna 60 procent van de ondervraagden tot en met 34 jaar staat achter deze stelling.
Verdeling van de kosten
Anticonceptie is niet gratis en de kosten komen nog vaak bij diegene die er direct gebruik van maakt te liggen. Zo kost een jaarvoorraad aan anticonceptiepillen vrouwen zo’n dertig euro en een spiraaltje tussen de zeventig en honderd euro. Deze kosten mogen volgens zeven op de tien Nederlanders best verdeeld worden onder mannen en vrouwen. Beide geslachten denken hier ook ongeveer hetzelfde over.
Praat mét vrouwen
'Er wordt nog steeds vooral over vrouwen gepraat in plaats van met vrouwen,' aldus Eva de Goeij, bestuursvoorzitter en initiatiefnemer van Ava. 'Daarnaast wordt er weinig onderzoek gedaan naar hoe mensen anticonceptiemiddelen of een abortus hebben ervaren en is er amper vooruitgang wat betreft nieuwe voorbehoedsmiddelen. Er is te weinig keuzevrijheid, terwijl geen enkel lichaam hetzelfde is.'
Al jaren proberen wetenschappers een anticonceptiepil voor mannen te ontwikkelen, gelijk aan de pil voor vrouwen. Tot op heden zijn er echter nog geen goedgekeurde pillen op de markt.
Bron: AD