Nep of echt? Zo herken je namaak AirPods

aipods.jpg

AirPods. Ook mensen die ze zelf niet hebben, hebben weleens van deze populaire, draadloze oordopjes van fabrikant Apple gehoord. Denk je erover om ze aan te schaffen? Weet dan dat er veel namaak-AirPods op de markt zijn. Hoe kun je echt van nep onderscheiden? Wij hebben een aantal handige tips, die het je in elk geval een beetje makkelijker maken.

Let op de prijs van de AirPods


Kom je een webshop tegen die je niet kent, maar waar AirPods spotgoedkoop worden aangeboden? Dan is de kans vrij groot dat het hier gaat om nep oordopjes. AirPods kosten je normaal zeker 160 euro, of een paar tientjes minder als je een goede aanbieding weet te vinden. In elk geval ga je ze bij grote, bekende (online) winkels nieuw niet vinden voor onder de - pakweg - 130 euro. Zijn de AirPods die jij online vindt een stuk goedkoper? Dan is dat genoeg reden om argwaan te hebben, ook al is de aanbieding nog zo aanlokkelijk. 

Controleer of je AirPods 'compleet' zijn


Koop je je AirPods tweedehands, maar wil je wel semizeker van zijn dat je geen nepperds koopt? Kijk dan of de AirPods worden verkocht in de originele verpakking en of alles wat in het doosje hoort te zitten, er ook daadwerkelijk in zit. Apple hecht veel waarde aan de vormgeving, dus ook aan zoiets simpels als de bijgeleverde documenten kun je vaak al zien of de AirPods echt zijn. Zo bevat het hoesje met papieren van neppe AirPods vaak alleen een handleiding, terwijl er bij echte AirPods meestal nog wat meer documenten aanwezig zijn. Denk bijvoorbeeld aan een garantiebewijs. 

Zoals al gezegd: vooraf de verpakking controleren biedt geen 100 procent echtheidsgarantie, maar het is wel een goed teken als de verpakking compleet is en er legitiem uitziet.

Controleer het serienummer

Ook het controleren van het serienummer kan jou helpen om nep van echt te onderscheiden. Apple geeft alle producten die zij maken een serienummer mee, dat je kunt invoeren op de officiële site van het merk. Als je het daar intypt, kun je controleren hoe het zit met de garantie. Als een serienummer niet bestaat, krijg je dat nu ook te zien.

Het serienummer vind je niet altijd op het product zelf, maar ook op de verpakking. Controleer het nummer het liefst ter plekke, zodat je nog geen eventuele kat in de zak hebt gekocht. Vertel de verkoper wel even dat je dit gaat doen; dit is meestal ook een goede test. Merk je dat deze persoon een beetje nerveus wordt, of wordt er zoiets gezegd als 'er staat toch geen serienummer op', dan zijn dat misschien al aanwijzingen genoeg. 
 

Niet waterdicht...

Weet wel dat het controleren van het serienummer geen waterdichte manier is om te controleren of AirPods wel echt zijn. Fabrikanten van neppe AirPods zitten natuurlijk ook niet stil, en gebruiken tegenwoordig vaak serienummers van echte Apple AirPods. 

Strafbaar? Je ziet het in onze reel


Hoewel bovenstaande zaken je dus echt wel een eind op weg helpen, is neppe van echte AirPods onderscheiden nog best lastig. Ook best ingewikkeld: ben je strafbaar als je thuis nep AirPods hebt liggen? Maak je je dan schuldig aan heling? En hoe zit het met de verkoop ervan? Radar heeft hier een reel over gemaakt, die op 24 juli 2023 online komt op onze instagrampagina.