Nepversie van WhatsApp meer dan 1 miljoen keer gedownload

whatsapp-play-store-apps-171106.jpg

Een nepversie van WhatsApp voor Android-toestellen is meer dan een miljoen keer gedownload in de Play Store. De vervalste versie is bijna niet van echt te onderscheiden. Inmiddels is de app uit de appwinkel verwijderd.

In de Play Store staan regelmatig imitatie-apps om consumenten te misleiden. De apps worden bijvoorbeeld gebruikt voor malware of het ontfutselen van persoonlijke informatie. De valse WhatsApp-app is gebruikt om advertenties te tonen aan gebruikers, waarmee de ontwikkelaar geld kon verdienen.

Nauwelijks te onderscheiden

De nepversie van WhatsApp was bijna niet te onderscheiden van het origineel. Alleen de naam van de app wijkt af: 'Update WhatsApp' in plaats van 'WhatsApp'. De imitatieapp  maakte gebruik van hetzelfde app-icoontje en screenshots. De app gebruikte daarnaast WhatsApp Inc. als naam van ontwikkelaar, net als het origineel.

De omschrijving bij de app stond vol met sleutelwoorden, waarschijnlijk om de zoekfunctionaliteit te misleiden.

Hoe herken je een valse app?

Hoewel namaak-apps soms nauwelijks te onderscheiden zijn van het origineel zijn er een paar eigenschappen waar je op kunt letten:

  • Afwijkende naamgeving. De originele app heet 'WhatsApp Messenger', de imitaties wijken meestal af. Sommige namaak-apps proberen dezelfde naam te kiezen en voegen spaties of andere tekens toe die je nauwelijks herkent.
  • Andere naam van ontwikkelaar. WhatsApp hanteert de naam 'WhatsApp Inc.' als naam van de ontwikkelaar. Bij sommige valse apps staat er een extra teken bij, zoals 'WhatsApp Inc.