Niet alle gedupeerden toeslagenaffaire krijgen voor kerst compensatie

kinderopvang-compensatie-17122019.jpg

Honderden gedupeerde ouders in de kindertoeslagenaffaire krijgen dinsdag nog van de Belastingdienst te horen hoeveel compensatie ze dit jaar krijgen. Het gaat om een voorlopig bedrag, gebaseerd op de informatie die nu beschikbaar is. Dat wordt voor de kerst overgemaakt.

Ouders in een kleine driehonderd zaken krijgen uitsluitsel over het voorlopige bedrag. In ruim tweehonderd gevallen gaat het om bedragen tot 20.000 euro, bij ruim zeventig ligt het bedrag hoger. De hoogste uitkering is 66.000 euro. Begin volgend jaar volgt een definitieve beoordeling, laat staatssecretaris Menno Snel (Financiën) weten.

Nog niet alle informatie is beschikbaar, daarom spreekt Snel van een voorlopig bedrag. Zo moet bijvoorbeeld nog duidelijk worden of ouders juridische kosten hebben gemaakt, of kosten voor dwanginvordering. Daarvoor moeten ze ook worden gecompenseerd.

Snel wil ouders begin volgend jaar een definitief bedrag voorstellen. Daar kunnen de gedupeerden ook nog tegen in bezwaar gaan. De staatssecretaris benadrukt dat het uiteindelijke bedrag alleen maar hoger kan uitvallen, niet lager.

Update vrijdag 20 december: Tiental gedupeerden krijgt geld niet vóór kerst

Een tiental gedupeerden van de toeslagenaffaire krijgt toch niet voor Kerstmis compensatie uitbetaald. Het kabinet had dat de Tweede Kamer beloofd, maar kan dat niet waarmaken. Van 'een of twee handen vol' mensen heeft de Belastingdienst geen rekeningnummer, naam en/of contactgegevens, zegt minister Wopke Hoekstra (Financiën).

Hoekstra zegt 'alles op alles te zetten' om alle ouders die daar recht op hebben nog voor kerst hun geld over te maken. Maar een kleine groep is 'onvindbaar en dan staan we natuurlijk ook met de handen gebonden. Daar vraag ik dan ook wel enig begrip voor.'

Hoekstra gaat na om hoeveel mensen het precies gaat en hij stuurt de cijfers volgende week naar de Kamer.

'Geld kan nooit alles goedmaken'

'Een geldbedrag kan nooit alles goedmaken', stelt Snel. 'Het onrecht dat deze ouders is aangedaan en het gevoel van machteloosheid waar ze zo lang mee hebben rondlopen, kan ik helaas op geen enkele manier wegnemen. Dat besef ik ten zeerste.'

Snel staat woensdag opnieuw een pittig debat met de Tweede Kamer te wachten. Na het vorige debat over de toeslagenaffaire, nog geen maand geleden, kreeg de bewindsman een motie van wantrouwen aan zijn broek. Hij kon aanblijven, omdat GroenLinks en de SGP met de coalitie mee stemden.

Waarschijnlijk meer gedupeerden

De voorlopige bedragen zijn gebaseerd op de adviezen van de commissie die onder leiding van oud-minister Piet-Hein Donner onderzoek deed naar de affaire. In het zogenoemde CAF-11-dossier zitten zo'n driehonderd ouders van wie de kinderopvangtoeslag in veel gevallen onterecht is stopgezet en teruggevorderd.

Waarschijnlijk zijn er veel meer ouders gedupeerd, en daar kijkt Donner nu naar. Het eindrapport van de commissie wordt eind januari verwacht.

Update 19 december 10:43 - Rutte en Hoekstra in gesprek met gedupeerden

Premier Mark Rutte gaat 20 januari in gesprek met gedupeerde ouders in de kinderopvangtoeslagaffaire. Ook Wopke Hoekstra, die als minister van Financiën nu verantwoordelijk is voor de Belastingdienst en dus over de affaire gaat, schuift aan. Staatssecretaris Menno Snel stapte woensdag op vanwege deze zaak

De volledige Tweede Kamer steunde begin deze maand een oproep van de Partij voor de Dieren aan Rutte om in gesprek te gaan met de ouders. Het gaat om ouders uit een specifieke zaak - over Eindhovens gastouderbureau Dadim - waarover tot nu toe het meest bekend is. Er zijn vermoedelijk nog vele tientallen vergelijkbare zaken waarbij ouders zonder reden als fraudeur zijn bestempeld.

Overigens sprak minister Hoekstra woensdag al met enkele ouders. Zij waren gefrustreerd naar de Tweede Kamer gekomen om een debat over de affaire te volgen, maar Snel kondigde zijn ontslag aan, waardoor er niet meer gedebatteerd werd. Hoekstra had 's avonds nog wel een debat met de Kamer en ging tijdens de dinerpauze in gesprek met de ouders.

Rutte en Hoekstra hebben de ouders een uitnodiging gestuurd. Ze kunnen zich per mail aanmelden voor het gesprek.

Gedupeerde start inzamelingsactie

Joe is één van de gedupeerde van de toeslagenaffaire. Ondanks zijn eigen leed, heeft Joe samen met de SP een inzameling voor andere slachtoffers opgezet. In de vorm van kerstpakket zal dit bij de gezinnen terechtkomen, om de gedupeerden toch nog een fijne kerst te geven. Radar sprak hierover met Joe. Bekijk het fragment.  

Uitzendingen Radar over toeslagenaffaire

Radar heeft al tot tweemaal toe in de uitzending aandacht besteed aan de toeslagenaffaire. Kijk de fragmenten via onderstaande links. 

Actie bij Belastingdienst: Ouders in de schuld door wispelturige fiscus

Affaire rond kinderopvangtoeslag; wat krijgen ouders echt terug?

Bron: ANP