Niet-eten-coupé: geen goed idee

patatjes_780.jpg

Polluitslag.

Eten in de trein, dat moet kunnen, vindt een meerderheid van 331 pollrespondenten. 53 procent zegt namelijk geen behoefte te hebben aan een coupé waar niet gegeten mag worden.

De overige 47 procent zou wél graag een niet-eten-coupé geïntroduceerd zien. Bij ruwweg twee derde van deze groep vormt de rommel die eten in de trein kan geven hiervoor de voornaamste reden. De resterende groep geeft aan zich vooral te storen aan etensluchten.

NS wil eten niet verbieden

Een woordvoerder van de NS laat weten dat er geen plannen zijn om een niet-eten-coupé in te voeren. Uit waarderingsonderzoek blijkt dat reizigers juist vrijheid als een belangrijk voordeel van de trein zien, en 'daar hoort ook een broodje eten bij', aldus de NS.

Dat mensen zich storen aan rommel is ook bekend. NS is daarom begonnen met het schoonmaakprogramma 'Care on Track', waarbij schoonmakers meereizen om ook gedurende de dag de trein netjes te houden.

Ontmoetcoupé

Wat voor andere coupés zouden mensen in het leven roepen, als zij het voor het zeggen hadden? Deze vraag legden we voor op Twitter. @evertveenendaal zou graag een wifi-vrije coupé zien. @Zaans_Mugje stelt de 'ontmoetcoupé' voor alleenreizende mensen voor, 'met leuke inspirerende teksten om een gesprek aan te gaan met een vreemde'.

De NS geeft desgevraagd aan dat er geen plannen zijn om meer speciale coupés op poten te zetten, waar een bepaald verbod geldt. Wel wordt met de inrichting van de treinstellen rekening gehouden met de uiteenlopende wensen van reizigers. Loungebanken om lekker te kunnen lezen bijvoorbeeld, of een stoelopstelling die uitnodigt tot conversatie.