Nieuw adviesloket voor herstel woekerpolissen

adviesloket_website_0407.jpg

Consumenten kunnen vanaf maandag online kosteloos advies krijgen om hun woekerpolissen aan te passen.

Een onafhankelijke adviesorganisatie, genaamd Loket Hersteladvies Beleggingsverzekeringen, licht de eigenaren van zulke polissen desgewenst in over mogelijke alternatieven en verbetermogelijkheden. Het Verbond van Verzekeraars heeft met dit adviesorgaan een contract gesloten waarin de onafhankelijkheid is gewaarborgd. De brancheorganisatie van verzekeraars wil bevorderen dat dit hersteladvies beschikbaar wordt voor consumenten die nog geen gesprek met de eigen verzekeraar of adviseur hebben gevoerd. De kosten voor dit hersteladvies worden via het verbond gedragen door alle aangesloten verzekeraars.

Advies

Een advies over een individuele woekerpolis geeft inzicht in onder meer kosteninhoudingen en te verwachten eindopbrengst. De betrokken verzekeraar of tussenpersoon heeft geen invloed op dat advies, benadrukt het Verbond van Verzekeraars.

Veel houders van een woekerpolis laten die onveranderd, constateerde het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) vorig jaar. Dat kan hen duur komen te staan, waarschuwde Nibud. Aanpassing kan financieel voordeel opleveren, een woekerpolis onaangeroerd laten kan daarentegen onaangename financiële gevolgen hebben.

Volgens het Nibud zijn er van de zeven miljoen beleggingsverzekeringen die destijds zijn verkocht nog zo'n drie miljoen in omloop.

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) juicht het nieuwe adviesloket toe. De AFM hoopt dat de onafhankelijke adviseurs vooral houders van woekerpolissen weten te overtuigen die onvoldoende vertrouwen in de oorspronkelijk adviseur of verzekeraar hebben.

Bron: ANP