Woekercompensatie onder het tapijt geveegd

De woekerpolisaffaire draait om verborgen kosten. Zonder het duidelijk aan de klant te vertellen, hielden verzekeraars en tussenpersonen miljarden in. In dit grootste financiële schandaal in de Nederlandse geschiedenis is uiteindelijk geschikt met de verzekeraars. Met verschillende belangenbehartigers van consumenten is een compromis gesloten: een compensatieregeling.

Eerder (bijvoorbeeld in deze en in deze uitzending) liet Radar zien dat deze regeling niet veel voorstelt. Er is met de verzekeraars afgesproken dat een groot deel van de verborgen kosten geoorloofd is. De rest moet gecompenseerd worden. Veel consumenten krijgen niets of maar een heel klein deel van de werkelijke schade vergoed.De grote vraag na al die jaren blijft: Hóe wordt de compensatie berekend? Verzekeraars blijven hier schimmig over. We zijn van verborgen kostennaar verborgen compensatie gegaan. Waarom doen verzekeraars zo geheimzinnig?

Schimmige berekening

De berekening van deze compensatie is vanzelfsprekend complex en verzekeraars weigeren meer inzicht te geven in de wijze van berekenen. Zo ook ASR.

Na vele verzoeken om helderheid, spant de claimstichting Woekerpolisproces een proces aan tegen ASR om via de rechter meer openheid over deze berekening af te dwingen. Dit doet de stichting samen met twee gedupeerden.

Rekenrecept

In deze rechtszaak draait het om zogenaamde Excel worksheets waar in staat met welke grondslagen de compensatie berekend moet worden. Eenvoudig gezegd zou je dit kunnen zien als het 'recept' van de berekening.

In de Excel staat welke ingrediënten gebruikt moeten worden en hoe deze uiteindelijk leiden tot een gerecht. Het resultaat is in dit geval of er wel of geen compensatie wordt uitgekeerd, en hoeveel.

Volgens Woekerpolisproces dus zijn die Excelsheets dus essentieel om inzicht te krijgen in hoe de berekening is uitgevoerd. Deze sheets zouden dan ook als bijlage aan het compensatieakkoord zijn gehecht.

Rekendocumenten bestaan niet

De advocaat van ASR laat in de rechtszaak weten dat deze bijlagen, de Excel worksheets, helemaal niet bestaan. Volgens de advocaat is er wel een enorm complex softwaresysteem gebouwd waarin ook heel veel privacy- en concurrentiegevoelige informatie staat.

Verliespolis, de stichting die het compensatieakkoord met de verzekeraars sloot, bevestigt dit tegenover Radar. 'In technische zin heeft de advocaat van ASR gelijk', zegt Errol Keyner van Verliespolis tegen Radar. 'Er waren tientallen, zo niet honderden Excel Worksheets.' Omdat er enorm veel verschillende woekerpolissen zijn verkocht, waarbij de compensatie allemaal anders berekend moet worden, waren er enorm veel verschillende rekenrecepten.

Uiteindelijk hebben al deze sheets geleid tot een complex softwarsesysteem. ASR geeft in het proces aan dat er nooit verzocht is om inzage in dit systeem en dat niet van de verzekeraar gevraagd kan worden om inzicht te verstrekken in dit systeem.

...Of bestaan ze toch?

Opvallend is dat tijdens de research voor dit item een andere claimstichting, namelijk Wakkerpolis, laat weten dat zij wel over dergelijke Excel Worksheets beschikken. Deze sheets zijn in 2011 aan Wakkerpolis verstrekt.

Bert Jan Tiesinga van Wakkerpolis geeft in de uitzending aan dat dit rekenrecept destijds door deze claimstichting is opgevraagd omdat er geen duidelijkheid kwam over de berekening.

Destijds heeft ASR dus wél de Excel Worksheets verstrekt. Het is dus opvallend dat ze dat nu niet willen doen en zeggen dat deze sheets niet bestaan. Helemaal opvallend omdat het eigenlijk om dezelfde soort polis gaat.

Verborgen compensatie

Dat betekent dus dat de berekening van deze compensatie niet inzichtelijk is. Voor consumenten is het toch al een niet te begrijpen berekening, maar zelfs consumenten die samen met een actuaris (een rekenkundige) naar deze berekening willen kijken, kunnen daar dus geen inzicht in krijgen.

In de langslepende woekerpolisaffaire zijn we dus van verborgen kosten naar een verborgen compensatie gegaan. De schimmigheid van de berekening past misschien wel bij de woekerpolisaffaire, waarin steeds van alles onder het tapijt is geveegd, maar totaal niet bij het streven van de verzekeraars en overheid om meer transparantie en duidelijkheid bij verzekeraars.

Controle

Als die berekening niet inzichtelijk is, is het natuurlijk ook niet duidelijk of alles goed is berekend. ASR zegt dat zij hun eigen accountantskantoor KPMG hebben gevraagd om deze berekening te controleren. Met de compensatiestichtingen is afgesproken dat deze controle elke 3 jaar plaatsvindt.

De compensatiestichtingen hebben met de verzekeraars afgesproken dat zij het recht hebben om de controle door de accountant van de verzekeraar opnieuw te controleren.

Errol Keyner van Verliespolis geeft aan dat zij in juni 2012 de accountantsverklaring van KPMG gezien te hebben en dat deze verklaring geen aanleiding gaf om een extra controle te doen.

Voorbeeldbrief

Wil jij meer duidelijkheid van je verzekeraar over de berekening van de compensatie voor de woekerpolis? Gebruik dan deze voorbeeldbrief.

Overzicht claimstichtingen

Vele verschillende claimstichtingen behartigen de belangen van woekerpolisgedupeerden. Wat is het verschil tussen de stichtingen? Radar geeft je het overzicht.

Forumreacties

10
  • Door Radar

Om het verlies van woekerpolisslachtoffers goed te maken, werd een compensatieregeling bedacht. Eerder liet Radar al zien dat deze regeling niet veel voorstelt. De grote vraag blijft: Hoe wordt de compensatie berekend? Maandagavond laat Radar zien dat ook bij verzekeraar ASR deze berekening verborgen blijft. Wat wordt onder het tapijt geveegd, en waarom? Lees meer: http://www.radartv.nl/uitzending/archief/detail/aflevering/26-10-2015/woekercompensatie-onder-het-tapijt-geveegd/ Maandag 26 oktober in Radar, 20:30 uur op NPO 1

  • Door Banjoman

Als softwareontwikkelaar die rekenmodules voor de berekening van woekerpolis-compensaties geschreven heeft, weet ik dat de beste directeur van ASR een potje zit te liegen. De data heb je helemaal niet nodig voor het controleren van de berekeningen! De berekeningen zijn helemaal niet ingewikkeld! Waarschijnlijk is ASR gewoon een onbetrouwbare club en moet je daar dus gewoon niet meer verzekeringen afsluiten!

  • Door 89PB

Als softwareontwikkelaar die rekenmodules voor de berekening van woekerpolis-compensaties geschreven heeft, weet ik dat de beste directeur van ASR een potje zit te liegen. De data heb je helemaal niet nodig voor het controleren van de berekeningen! De berekeningen zijn helemaal niet ingewikkeld! Waarschijnlijk is ASR gewoon een onbetrouwbare club en moet je daar dus gewoon niet meer verzekeringen afsluiten!
Antoinette is een expert geworden in de aandelenlease zij heeft menig slachtoffer van de financieëlecriminelen met succes bestreden. Natuurlijk liet ze die directeur voor paal staan in de uitzending.