Nieuwe basisdienstregeling van NS vanwege coronavirus

NSBasisdienstregeling_18.03.2020.jpg

De treinen gaan vanaf komende zaterdag via een speciale basisdienstregeling rijden. Op alle stations in heel Nederland vertrekt twee keer per uur in beide richtingen een trein. Volgens de NS en ProRail kunnen op deze manier dokters en verpleegkundigen en alle andere Nederlanders in cruciale beroepsgroepen naar hun werk blijven gaan.

'De huidige situatie vraagt veel van ons allemaal. We willen ook zuinig zijn op alle NS-collega’s, want we vragen veel van hen. Zeker nu we weten dat dit virus langere tijd in ons land aanwezig is, moeten we alle zeilen bijzetten om te zorgen dat dokters, hulpverleners en mensen die echt moeten reizen de trein kunnen pakken. Op deze manier houden we Nederland veilig en verantwoord in beweging', aldus Roger van Boxtel, president-directeur van NS.

Nauwelijks meer intercity's

Bijna alle intercity-verbindingen komen te vervallen, ook de Intercity Direct tussen Amsterdam Centraal en Breda. Alleen op de trajecten Schiphol-Venlo, Arnhem-Den Helder en Maastricht-Eindhoven blijven intercity's rijden. Het was de afgelopen dagen al erg rustig in de treinen. Vanwege het coronavirus zette de NS al geen extra spitstreinen meer in.

Voldoende afstand tussen reizigers

Volgens de NS is het aantal treinreizigers de afgelopen dagen drastisch gedaald tot 15 procent ten opzichte van een normale werkdag. NS en ProRail zeggen te hebben gekozen voor een dienstregeling waarbij wordt uitgaan van 35 procent van de zitplaatsen ten opzichte van normaal. De verwachting is dat dit voldoende is om reizigers op voldoende afstand van elkaar naar hun bestemming te blijven brengen.

Of een verdere aanpassing van de dienstregeling nodig is hangt volgens de spoorbedrijven af van de actuele situatie. Reizigers krijgen het advies altijd kort voor vertrek de NS Reisplanner of de NS-app te raadplegen.​

Bron: ANP