Nieuwe bundels KPN draaien om data

Mobiel bellen en sms'en zijn voor KPN van veel minder belang geworden. Daarom komt het telecombedrijf volgende maand met een aantal nieuwe abonnementen waarbij niet het aantal belminuten of tekstberichten, maar alleen de hoeveelheid snel mobiel dataverkeer (4G) per maand de prijs bepaalt. Dat maakte KPN dinsdag bekend.

Bellen en sms'en doen klanten van KPN met de nieuwe bundels onbeperkt. Voor 4G-internet geldt een datalimiet, maar bij overschrijding daarvan wordt alleen de snelheid teruggeschroefd. Bijvoorbeeld mailen en chatten via apps als WhatsApp blijft dan gewoon mogelijk. Extra kosten worden pas in rekening gebracht als de klant er zelf voor kiest megabytes snel dataverkeer bij te kopen, belooft directeur consumenten Jesper Eriksen.

'Wij willen onze klanten vooraf volledige duidelijkheid geven', aldus Eriksen. ,,Je weet altijd van tevoren wat je betaalt en wat je daarvoor krijgt.'' Het goedkoopste abonnement, inclusief een eenvoudige smartphone, kost 45 euro per maand. Daarvoor krijgt de klant 500 MB snel mobiel internet. Voor 2 GB moet 47,50 euro worden betaald en voor 4 GB 55 euro. Een eenmalige uitbreiding met 250 MB kost 5 euro.

De bundels zijn ook verkrijgbaar met een duurdere smartphone, maar dan stijgt het maandbedrag. Ook blijft een eenmalige bijbetaling mogelijk. Klanten van KPN worden wel altijd direct zelf eigenaar van hun telefoon. Het telecombedrijf stapt af van de mogelijkheid om een toestel te leasen in combinatie met een abonnement.

De markt vraagt volgens Eriksen om dergelijke abonnementsvormen. 'Europa kijkt wat dat betreft sterk naar de Verenigde Staten', zegt de KPN-directeur. Mensen willen volgens hem vooral af van de hoge extra kosten die gepaard kunnen gaan met overschrijding van een bel- of internetbundel. 'Daar komen wij aan tegemoet met dit aanbod', aldus Eriksen.

Bron: ANP