Nieuwe Europese regels moeten levensduur apparaten verlengen

oude-apparaten-01-10-2019-780.jpg

Apparaten als koelkasten, tv’s, (af)wasmachines en verlichting moeten simpel te repareren zijn en zuinig zijn in het gebruik. Na aankoop moeten reserve-onderdelen minstens 7 tot 10 jaar beschikbaar zijn. Wat betreft recyclen krijgen fabrikanten ook eisen opgelegd.

De Europese Commissie heeft dinsdag ingestemd met maatregelen die de levensduur van deze apparaten moeten verlengen. Ze worden in 2021 van kracht. De lidstaten waren al akkoord.

Energiebesparing gelijk aan energieverbruik Denemarken

In combinatie met voorschriften voor energielabels zullen de maatregelen een huishouden gemiddeld 150 euro extra per jaar gaan besparen, becijfert Brussel. De energiebesparing zou tegen 2030 gelijkstaan aan het verbruik van Denemarken.

Verder worden giftige vlamvertragers in tv-schermen verboden. Ook komen er strengere eisen voor flikkerende lampen die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid.

Bepaalde reserveonderdelen en onderhoudstips blijven tot teleurstelling van de Europese consumentenkoepel BEUC alleen beschikbaar voor professionele reparatiebedrijven. De organisatie had graag gezien dat consumenten beter in staat zouden worden gesteld apparaten zelf te repareren. Ze heeft ook kritiek op de maximale levertijd van drie weken voor onderdelen, die 'zeker te lang' zou zijn voor een gezin met een kapotte wasmachine.

Heb jij nog een oude smartphone in een la liggen? Wat kun je daar nog mee doen? Doe inspiratie op: Je oude mobieltje hergebruiken, repareren of duurzaam wegdoen?

Onderzoek beslist.nl: meer Nederlanders kiezen voor kledingreparatie

Je spullen langer gebruiken is aan de orde van de dag, blijkt ook uit een onderzoek van platform beslist.nl. Die maakten bekend dat Nederlanders doen meer moeite doen om hun versleten of kapotte kleding te repareren. 'In de afgelopen 10 jaar is het aantal Nederlanders dat op zoek is naar een kledingmaker met 250% gestegen', aldus onderzoekers van het platform.

Bron: ANP / beslist.nl