background branding

Nieuwe huisdieren toegevoegd aan zwarte lijst

huisdieren-780.jpg

De bruine beer, twee soorten reuzenkangoeroes en 's werelds bekendste stinkdiersoort mogen voortaan in Nederland niet meer als huisdier worden gehouden. Deze diersoorten en nog 131 andere zijn maandag toegevoegd aan de zwarte lijst van het ministerie van Economische Zaken.

De 153 soorten zijn volgens staatssecretaris Martijn van Dam ongeschikt als huisdier omdat dat gevaar zou opleveren voor mens of dier. Sommige dieren wacht in Nederland een ellendig leven. Van andere zijn de 'wapens' waarmee ze zijn uitgerust of de ziekten die ze bij zich dragen voor mensen gevaarlijk. Op de lijst staan exoten als het gordeldier en de luiaard, maar ook meer vertrouwde dieren als de haas en het wild zwijn.

Toch een verboden dier in huis

Wie al een bruine beer als huisgenoot heeft mag die houden. Het dier moet wel worden aangemeld en fokken is verboden. Wie toch graag alsnog een verboden dier in huis neemt, kan ontheffing vragen. Daarvoor gelden wel strenge voorwaarden.

Witte lijst

Het ministerie brengt ook een 'witte' lijst uit. Ook die is stevig uitgebreid en bevat nu 123 soorten. Daarop staat ook de hond. De staatssecretaris maakt wel een voorbehoud voor zogenoemde hoog-risicohonden, waaronder doorgaans vechthondachtige rassen worden verstaan. Hij heeft advies gevraagd en voert mogelijk extra regels in voor deze hondenrassen.

Bron: ANP