background branding

Verbod op reptielen als huisdier

schildpad_780_1207.jpg

Als het aan de Rotterdamse wethouder Joost Eerdmans ligt, worden reptielen als zeeschildpadden, alligators, krokodillen en dwergboa's verboden als huisdier.

In een brief aan staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) roepen Eerdmans en achttien collega's uit andere gemeenten de bewindsman woensdag op om snel te komen met een zogeheten positieflijst voor reptielen, een lijst met soorten die toegestaan zijn als huisdier.

Veel onwetendheid

Eerdmans: 'Een krokodil hoort niet in de huiskamer, het is geen huisdier. Bij mensen die een klein en jong reptiel in huis halen, bestaat veel onwetendheid. De reptielen worden groter, ouder en duurder dan verwacht. Ze moeten met levende dieren worden gevoerd. Ook kunnen ze gevaarlijk zijn. De Dierenbescherming krijgt geregeld te maken met reptielen die om die redenen worden afgedankt.' Alleen al in Rotterdam gebeurt dat volgens de organisatie rond de 150 keer per jaar.

De wethouders schrijven aan Van Dam dat ze vanwege de privacy zelf niet bevoegd zijn om in te grijpen bij de mensen thuis en dat ze daarom pleiten voor een verbod op bepaalde soorten reptielen. Voor zoogdieren bestaat er al zo'n positieflijst sinds 1 februari 2015. Daarin is onder meer geregeld dat bepaalde dieren niet meer mogen worden gebruikt in circussen.

Lijst opgesteld door Dierenbescherming

Reptielen die volgens de wethouders zeker als huisdier zouden moeten worden verboden zijn zeeschildpadden, lederschildpadden, weekschildpadden, alligators, kaaimannen, krokodillen, diverse soorten agamen en leguanen, diverse soorten slangen zoals dwergboa's, cobra-achtigen en zeeslangen. 'De lijst is opgesteld met de Dierenbescherming maar is niet uitputtend. Het is aan de staatssecretaris om een complete lijst op te stellen', aldus Eerdmans.

De oproep aan Van Dam is ondertekend door onder anderen de wethouders Laurens Ivens (Amsterdam) en Paul Jansen (Utrecht) en burgemeester Lucas Bolsius van Amersfoort. Ze hebben allemaal dierenwelzijn in hun portefeuille.

Economische Zaken laat weten dat de lijst van reptielen, vogels en amfibieën die je als huisdier mag houden, er volgend jaar komt. 'Eind dit jaar moet de lijst met zoogdieren klaar zijn, aansluitend wordt de lijst voor vogels, reptielen en amfibieën opgesteld', meldt het ministerie.

Bron: ANP