Nieuwe oplichtingstruc internetbankieren

Een bedrieglijk echte mededeling van de Rabobank heeft er dit weekend voor gezorgd dat een Enschedeër al zijn geld kwijt raakte. Tijdens het internetbankieren kreeg de man een foutmelding en werd er veel geld overgeboekt naar Poolse rekeningen.

De man kreeg tijdens het inloggen een mededeling dat de beveiliging gecontroleerd werd en dat dit enkele minuten kon duren. Toen de man na enkele minuten terugkwam, bleek het scherm te zijn afgesloten. Synchronisatie randomreader

Na opnieuw ingelogd te hebben, kreeg hij de melding dat de 'randomreader' opnieuw gesynchroniseerd moest worden. Ook dit duurde enige minuten. Na enkele foutmeldingen bij het inloggen, verscheen er in zijn scherm dat er door een computerstoring geen internetbankieren mogelijk was.

De volgende ochtend bleek de man al zijn geld kwijt te zijn. Tijdens de eerste 'synchronisatie' was zijn spaargeld naar zijn privé-rekening overgemaakt. Bij de tweede en derde synchronisatie is het geld vervolgens naar Poolse rekeningen overgemaakt. Geen spelfouten

Omdat de tekst echt afkomstig van de Rabobank leek en er nagenoeg geen spelfouten in zaten, vertrouwde de man het bericht. De Rabobank heeft inmiddels in een reactie aangegeven dat deze nieuwe truc nog niet eerder is uitgevoerd. In het algemeen vergoedt de bank schade als gevolg van een computervirus. 

De bank wijst mensen erop dat zij nimmer op internet om een synchronisatie of pincode zal vragen. Als mensen iets verdachts opmerken tijdens internetbankieren, dienen zij contact op te nemen met de bank. Ook adviseert de Rabobank goede anti-virussoftware te installeren.

Bron: Tubantia