Oplichting bij kopen via internet toegenomen

Bijna 450.000 Nederlanders zijn vorig jaar opgelicht bij het kopen of verkopen via internet. Dat komt neer op 3,3 procent van de mensen van 15 jaar of ouder. In 2012 bedroeg dat percentage 2,9 procent. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag bekend.

Mensen werden vooral vaker slachtoffer bij het aankopen van spullen; goederen die werden besteld en betaald maar nooit werden geleverd. De toegenomen fraude hangt mogelijk samen met de groei van het aantal aankopen via internet.

De fraude met het zogeheten skimming, het kopiëren van een bankpas of creditcard bij een betaal- of pinautomaat, is flink afgenomen. Het aandeel dat hiervan slachtoffer werd, daalde van 1,1 procent in 2012 naar 0,8 procent in 2013. Deze afname komt mogelijk door maatregelen van banken, zoals het vervangen van de magneetstrip op een betaalpas door een chip en het standaard uitschakelen van betaalpassen buiten Europa.

Slechts bij 1 op de 5 gevallen van koop- of verkoopfraude via internet is volgens het statistiekbureau vorig jaar aangifte gedaan bij de politie. Bij identiteitsfraude was dat aandeel met 13 procent nog lager. Van identiteitsfraude wordt vrijwel altijd melding gedaan bij de bank. Bij de politie wordt hiervoor in mindere mate aangeklopt.

Bron: ANP