Nieuwe regels voor vliegen via Schiphol: alleen welkom binnen vier uur voor de vlucht. En dit moet je weten over je bagage

03022022 schiphol.png

Reizigers op Schiphol mogen vanaf vrijdag alleen de vertrekhallen in als hun vlucht binnen vier uur vertrekt. Het is een proefmaatregel waarmee de luchthaven te grote drukte wil tegengaan. Schiphol verzoekt passagiers ook zo min mogelijk bagage mee te nemen, zodat de rijen bij incheckbalies en de veiligheidscontroles niet te lang worden.

Schiphol kampt al weken met een structureel personeelstekort bij onder meer de beveiliging en onder afhandelaars. Daardoor ontstond vaak grote drukte in de terminals. De afgelopen weken riep Schiphol reizigers op om wegens de drukte op tijd te komen. Maar nu is het vliegveld erachter gekomen dat passagiers daardoor nog eerder dan vier uur voor vertrek komen, waardoor de rijen nog langer worden.

Controle

Zogeheten passenger assistants en kantoorpersoneel van Schiphol gaan de tickets van reizigers controleren om te bepalen of ze de vertrekhal in mogen. Als dit niet het geval is, moeten ze naar Schiphol Plaza, het winkelgebied met horeca dat meer ruimte zou bieden. Beveiligers, waaraan op Schiphol het grootste gebrek is, worden niet voor deze taak ingezet.

Oproep

Maar allereerst is dit een oproep. 'We hopen dat passagiers hierdoor echt niet eerder dan vier uur voor hun vlucht naar Schiphol komen', legt een woordvoerder uit. 'Tegelijkertijd zijn we ons er terdege van bewust dat het gedrag van reizigers moeilijk te voorspellen is.' Schiphol kan nog niet aangeven wanneer de regel vervalt.

Handbagage

Schiphol verzoekt passagiers na overleg met luchtvaartmaatschappijen verder maximaal één stuk handbagage mee te nemen of hun handbagage bij de ruimbagage te stoppen. Reizigers met alleen handbagage kunnen direct door naar security wat de doorstroming van passagiers zou versnellen.

Meivakantie

Tijdens de meivakantie ging het goed mis op Schiphol. Het ene weekend zorgde een spontane staking onder personeel voor zo'n volle vertrekhal, dat Schiphol mensen opriep niet naar de luchthaven te komen. Een ander weekend verzocht het vliegveld luchtvaartmaatschappijen reizen te annuleren omdat de drukte anders niet goed te beheersen zou zijn. Deze zomer is de drukte naar verwachting net zo groot als in mei. De maatregelen die Schiphol nu aankondigt, zijn onderdeel van een actieplan om nieuwe problemen zo veel mogelijk te voorkomen.

Bron: ANP