Nieuwe tarieven PostNL ‘niet exact te plakken met zegels’: advies aangepast na vragen Radar
Wie een brief wil versturen via postbedrijf PostNL, heeft te maken met nieuwe postzegeltarieven. Voor één postzegel betaal je nu 1,09 euro. Eerder was dit 1,01 euro. Radar dook in de nieuwe tarieven die nog maar lastig te plakken zijn met zegels. PostNL erkende mogelijke verwarring en paste meermaals, na vragen van Radar, de tekst op hun website aan.
‘Prijsstijging nodig’
PostNL maakte begin oktober 2023 bekend hun tarieven voor postzegels te verhogen. “De verhoging van de posttarieven is, door de dalende postvolumes en de stijgende kosten, nodig om de post bereikbaar en betrouwbaar te houden”, schreef PostNL toen in hun persbericht.
De tarieven
Radar bekeek begin januari 2024 de gewichtsklassen, naar aanleiding van de nieuwe tarieven, voor het versturen van brieven en zag een afwijkend bedrag voor het online frankeren van brieven en het plakken van postzegels op papieren brieven of kaarten.
Radar maakte een berekening, waarbij de bedragen tussen haakjes de waarde van het aantal te plakken postzegels weergeeft. Daarna wordt het bedrag dat je moet betalen voor het online frankeren van een brief, weergegeven.
0-20 gram: 1 postzegel (1,09 euro) - 1,09 euro online
20-50 gram: 2 postzegels (2,18 euro) - 2,18 euro online
50-100 gram: 3 postzegels (3,27 euro) - 3,70 euro online
100-350 gram: 4 postzegels (4,36 euro) - 3,70 euro online
De prijsstijging
Radar dook in deze prijsstijging en bekeek de voorgeschreven hoeveelheid postzegels voor brieven van een bepaald gewicht. PostNL hanteerde vóór 1 januari 2024 de volgende gewichtsklassen voor het versturen van een brief: 0-20 gram; 20-50 gram; 50-100 gram en 100-350 gram. Nu zijn deze laatste twee klassen samengevoegd tot één klasse met een apart tarief. 3,70 euro online of 4 zegels, zo was te berekenen op de site van PostNL.
“Voor die tijd was het tarief per gewichtsklasse steeds één postzegel extra”, licht een woordvoerder van PostNL toe over de oude situatie. Je betaalde voor de eerste gewichtsklasse dus één postzegel en per gewichtsklasse kwam daar één postzegel bovenop. De prijzen om de brief online te frankeren kwamen voorheen overeen met het aantal postzegels dat geplakt moest worden voor de verhoging van het postzegeltarief.
Waar je als consument eerder makkelijk kon berekenen welk aantal postzegels je nodig had voor het versturen van een brief, is dat door aanpassingen van het postbedrijf een stuk lastiger geworden. Als consument lijk je volgens onze berekening, wanneer je kiest voor een postzegel, meer te betalen dan wanneer je je brief online frankeert.
Waarom betaal je voor dezelfde dienst een ander bedrag?
De tarieven voor het online frankeren van een brief in de klassen 50-100 gram en 100-350 gram kwamen niet overeen met het aantal te plakken postzegels. Je betaalde in de nieuwe klasse, zoals je ook kunt zien in onze berekening, 3,70 euro voor het online frankeren en 4,36 euro voor het plakken van zegels. PostNL adviseerde op hun website 2 postzegels met waarde 2 te plakken of vier met waarde 1. Dit verschil in tarieven riep vragen op bij Radar, want waarom betaal je voor dezelfde dienst een ander bedrag?
“Sinds 1 januari is het tarief voor brieven van 50-350 gram 3,70 euro”, licht een woordvoerder toe. “Voor 50-350 gram zijn de gewichtsklassen nu inderdaad samengetrokken en geldt één tarief dat niet meer exact te plakken is met basispostzegels.”
De klassen 50-100 en 100-350 gram, zijn dus samengevoegd maar met de nieuwe postzegeltarieven nog maar lastig te plakken.
Consument moet veel bijplakken
Radar berekende hoeveel zegels je exact zou moeten plakken om niet 4,36 euro maar 3,70 euro (het bedrag dat gelijk is aan het online bedrag) te moeten betalen. Dan zul je als consument 43 cent bij moeten plakken me zogenoemde bijplakzegels, naast het gebruik van drie reguliere zegels ter waarde van 1,09 euro. PostNL vermeldde dit voor de vragen van Radar niet als optie op hun site.
Het bedrijf vermeldde toen namelijk het volgende: “Koop eenvoudig je postzegelcode of verzendlabel online! Of je plakt vier fysieke postzegels van het cijfer 1 of twee van het cijfer 2.”
Waarom meer plakken dan nodig?
Als mensen dit inmiddels oude advies zouden opvolgen, dan zouden zij voor meer dan 3,70 aan zegels moeten plakken. Namelijk voor 4,36, om precies te zijn (ook terug te zien in onze eerder genoemde berekening). En daarover stelde Radar opnieuw vragen aan het postbedrijf. Want waarom werd dit advies gegeven?
“Uit onderzoek en uit onze ervaring is gebleken dat klanten meestal geen aparte zegels hiervoor willen kopen. Daarom hebben we de optie om 4x1 of 2x2 te plakken weergegeven en hebben we ingezet op andere frankeerwijzen voor deze nieuwe gewichtscategorie, zoals de postzegelcode, de digitale postzegel en frankering bij een PostNL punt.”
En dat leidt tot verwarring. “De boodschap (hoe je exact moet plakken, red.) is wat complex en daarom hebben wij gekozen voor vermelding van het meest gebruiksvriendelijke en makkelijke alternatief voor diegenen die toch een fysieke zegel willen plakken.”
En dat gemak resulteerde dus in de vermelding van vier keer postzegel 1 of twee keer postzegel 2. Terwijl je als consument dan dus 4,36 euro betaalt in plaats van 3,70 euro. Dat laatste bedrag zou je betalen wanneer je online een postzegelcode of verzendlabel aanvraagt.
PostNL past tekst aan
Na herhaaldelijke vragen van Radar is de optie om bij te plakken toegevoegd aan de tekst op de website van het postbedrijf. PostNL zegt hierover het volgende: “Gezien de vragen die dit toch op lijkt te roepen, hebben we besloten de optie ‘bijplakken’ toe te voegen aan de tekst op de website.” PostNL paste de tekst aan op hun website naar: “Koop eenvoudig je postzegelcode of verzendlabel online! Of plak 3 zegels met het cijfer 1 en bijplakzegels t.w.v. 43 cent.”
Bijplakken van zegels
Radar vroeg zich dan af of er ook een limiet zit aan het aantal te plakken zegels. Als consument zou je namelijk twaalf zegels moeten bijplakken om niet meer te moeten betalen dan het online bedrag. Een limiet is er niet, maar “van belang is wel dat de zegels aan de voorkant van de envelop worden geplakt en de frankering dus wordt gezien in ons sorteerproces. Je zou dus 3x zegel 1 plus 8 x bijplakzegel 5 cent plus 1 keer bijplakzegel 3 kunnen plakken”, licht het bedrijf toe. En dat bijplakken ter waarde van 43 cent, kan met bijplakzegels.
Waarom zijn de categorieën samengevoegd?
Waarom heeft PostNL besloten de twee categorieën samen te voegen? “Als er minder categorieën zijn, is dat overzichtelijker en dus gemakkelijker voor de klant.” Helaas leidt dit dus wel tot een hoop rekenwerk voor de consument.
Er zijn voor de consument daarom alternatieven, je kunt dus gebruik maken van een digitale postzegel, een postzegelcode of een frankeerzegel. PostNL wijst daarnaast op hun klantonderzoek waarbij klanten aangeven dit goede alternatieven te vinden voor het plakken van zegels.
Nieuwe zegel in de maak
Een stuk makkelijker zou een nieuwe zegel zijn voor de nieuwe grotere categorie, al vertelt het postbedrijf aan Radar daarmee bezig te zijn. “Omdat er toch behoefte lijkt te zijn aan een fysieke zegel, komt er ook een nieuwe postzegel voor 50-350 grams post. De doorlooptijd hiervan zal een paar maanden zijn.”
Postzegels kun je kopen bij postzegelpunten en op de webshop. Waar je deze punten kunt vinden? Op de website van het postbedrijf kun je deze punten opzoeken.