Nieuwe updates en verbeteringen voor Apple-apparaten: wat kun je ermee?

161221 Apple apparaten.jpg

Er zijn nieuwe versies van Apple’s besturingssystemen voor Mac en iPhone uitgekomen, respectievelijk Monterrey 12.1 en iOS 15.2. Zo zijn onder andere een verbeterd privacyrapport, meldingenoverzicht en de mogelijkheid om samen video’s te kijken toegevoegd.

Enkele functies zoals het meldingenoverzicht breidt Apple uit met een gepland overzicht. Waar je vroeger al berichten kon dempen van bepaalde apps of op bepaalde tijden, kun je nu ook alle gekozen meldingen laten bundelen in een overzicht. 

Privacyrapport

Daarnaast is er een ‘Privacyrapport’ toegevoegd. Het rapport geeft een concreet beeld wat welke app met je data doet. Het lijkt erg op het privacyschild van Safari, dat al een aantal jaren geleden werd toegevoegd. 

Erfenisfunctie en meer privacy voor je e-mails

Een lugubere uitbreiding is de ‘Erfenisfunctie’. Hiermee kun je bepaalde ‘Erfeniscontacten’ in je iPhone zetten, die in het geval van overlijden toegang krijgen tot je Apple ID. De digitale sleutel die zij dan krijgen gaat pas in wanneer de overlijdensakte wordt ingeleverd bij Apple.  

Extra privacy Mail-app

Tevens wordt aan de ‘Mail-app’ een extra privacyfunctie toegevoegd. Voortaan kunnen iCloud-gebruikers hun e-mailadres verborgen houden. Hiermee kan een willekeurig adres worden aangemaakt dat doorverbonden wordt met je originele account. Ook krijgt de SOS-melding meer functies, zoals het kunnen instellen welke knoppencombinatie je wilt gebruiken. 

Kleine updates

Daarnaast heeft Apple nog een aantal kleine updates doorgevoerd, waaronder de macro-knop voor foto’s. Met deze functies kunnen bezitters van de iPhone 13 Pro als eerste iPhone-gebruikers macro-foto’s schieten. Dit zijn heel scherpe foto’s die dichtbij het onderwerp zijn gemaakt. 

Samen een film kijken op afstand

De functie waarmee je iPad en Mac met elkaar verbonden worden, ‘Universal Control’, is uitgesteld tot 2022. Hiermee kan je bijvoorbeeld je muiscursor verslepen van je Macbook-scherm naar je iPad. 

Daarnaast is de mogelijk om ‘SharePlay’ te gebruiken via macOS met de update erbij gekomen. Gebruikers kunnen tijdens het kijken van een serie of het luisteren van muziek elkaar videobellen en de ervaring met elkaar delen.

Bron: RTLnieuws