Nieuwe ‘werkgever’? Let op dat die er niet vandoor gaat met je ID-bewijs.

Heb je een nieuwe baan gevonden? Een ideale functie die je thuis of als digital nomad kunt vervullen? En hoef je alleen nog maar je identiteitsbewijs op te sturen om de betaling in orde te maken? Je verwacht het misschien niet, maar dat kan je in zware problemen brengen.

Een bijbaan als inpakker van EHBO-pakketten, dat lijkt Noa tijdelijk wel wat. Ze vindt de vacature online en na contact met haar nieuwe potentiële werkgever via WhatsApp stuurt ze haar cv op. Niet gek als je solliciteert op een baan. Noa wordt aangenomen en om haar salaris te ontvangen moet ze nog even een kopie van haar identiteitsbewijs doorsturen. En daarmee eindigt ook het contact met haar nieuwe werkgever. 

Noa en haar vriendin gaan direct op onderzoek uit en hun slechte voorgevoel wordt bevestigd als ze meer te weten komen over Noa’s zogenaamde nieuwe werkgever. Een nauwelijks volwassen jongen, die een heel bedrijf van thuiswerkers zou runnen. Dat voelt niet goed, Noa vraagt een nieuw identiteitsbewijs aan en houdt haar rekeningen goed in de gaten. Ook gaat ze aangifte doen.

Direct aangifte doen zodat je niet gezien wordt als verdachte

Dat is een verstandige zet, volgens Natanya Spijker van AMBT advocaten. ‘Het allerbeste wat je kunt is direct aangifte doen bij de politie. Er kunnen op jouw naam bankrekeningen worden geopend, abonnementen worden afgesloten en bestellingen worden geplaatst.’ Volgens Spijker moet je voorkomen dat je aangemerkt wordt als dader. ‘Als er ongebruikelijke transacties op je rekening plaatsvinden dan kan de bank melding doen van witwassen. Dan wordt je door de politie als verdachte gezien.’

Watermerk over je kopie

Dat een nieuwe werkgever een kopie van je identiteitsbewijs wil is gebruikelijk. Maar als je online contact hebt is controle extra belangrijk. ‘Check met wie je aan het praten bent. Controleer het telefoonnummer, google het bedrijf en check of dat goed zit. En als je denkt dat dat allemaal klopt adviseer ik de app KopieID te gebruiken. Dat is een app van de overheid. Daarmee kun je delen van je identiteitsbewijs onleesbaar maken en een watermerk meegeven.’

‘Gegevens worden misbruikt’

Natuurlijk legt onze verslaggeefster Vanessa ook contact met de jonge man die achter de thuiswerkadvertentie zou zitten. Hij heeft een ander nummer dan dat in de vacature wordt gebruikt. De jonge ondernemer vertelt dat het niet de eerste keer is dat hij hierover gebeld wordt. Hij vertelt dat hij niet degene is die achter de advertenties zit en hier zelf ook last van ondervindt. Volgens hem zijn zijn gegevens uit het handelsregister gehaald en worden die op deze manier misbruikt. 
Radar blijft de advertenties uiteraard in de gaten houden.