Nog geen besluit over genmais telen in EU

genmaisondudielijk780.jpg

Experts van de EU-lidstaten zijn het maandag wederom niet eens geworden over het telen in Europa van drie genetisch gemanipuleerde maissoorten. Dat heeft de Luxemburgse milieuminister Carole Dieschbourg laten weten.

Bij de vorige stemronde in januari stemden slechts tien lidstaten voor. Nu de benodigde meerderheid er niet is, komt de kwestie weer op het bordje van de Europese Commissie. Dieschbourg wil dat die 'burgers respecteert en de voorstellen intrekt'.

'Te weinig informatie beschikbaar'

De milieucommissie van het Europees Parlement sprak zich vorige week uit tegen een vergunning voor de maissoorten, die resistent zijn tegen bepaalde bestrijdingsmiddelen. De commissieleden vinden dat er veel te weinig informatie beschikbaar is om een goed oordeel te vellen over de schadelijke gevolgen ervan. De Europese Autoriteit voor voedselveiligheid EFSA gaf vorig jaar augustus al wel groen licht.

De Europese Commissie stond het telen van één genmaissoort in de EU toe in 2014. In het voorstel dat er nu ligt zou die vergunning worden verlengd en zouden twee genmaissoorten van het Amerikaanse DuPont en het Zwitserse Syngenta worden toegelaten.

Niet in Nederland

Als de commissie de vergunning zou verlenen, zou die gelden voor 9 van de 28 lidstaten, aldus Greenpeace. De andere 19 EU-landen, waaronder Nederland, hebben ervoor gekozen om genetisch gemanipuleerde gewassen van hun grondgebied te weren.

Geen ondemocratische besluiten

Greenpeace stelt dat commissievoorzitter Jean-Claude Juncker heeft beloofd geen ondemocratische besluiten meer te nemen. De milieuorganisatie pleit voor steun aan ecologische boeren, en niet aan 'riskante producten van multinationals'.

Bron: ANP