Nationaal importverbod gengewas van de baan

gengewas_gmo_ggo_800_01.jpg

Lidstaten van de Europese Unie moeten niet zelf kunnen beslissen of ze genetisch gemanipuleerd voedsel toelaten op hun grondgebied. De Europese Commissie wil dat, maar het Europees Parlement stak daar woensdag een stokje voor.

Het Europees Agentschap voor Voedselveiligheid bepaalt welke genetisch gemodificeerde organismen (ggo's) zoals bijvoorbeeld biotechmais, Europa mogen binnenkomen. De commissie had voorgesteld dat lidstaten er zelf voor kunnen kiezen een bepaald product toch te kunnen weren ondanks Europese goedkeuring.

'Versplintering van Europese interne markt voorkomen'

Het parlement wil dat niet, bleek woensdag in Straatsburg. Het zou de Europese interne markt 'versplinteren' en moeilijk zijn te handhaven.

Momenteel mogen ongeveer zestig ggo's worden geïmporteerd in Europa voor gebruik in voedingsmiddelen, vooral voor dieren. Eerder dit jaar werd besloten dat EU-landen wel zelf mogen bepalen of een bepaald 'gengewas' op hun eigen grondgebied mag worden geteeld. Ruim de helft van de 28 lidstaten, waaronder Nederland, wil dat voorlopig niet.

Bron: ANP