Nog steeds geen oplossing voor mogelijk gevaarlijke slaapapneu-apparaten Philips: 'Het is kiezen tussen twee kwaden'

Philips maakte in juni 2021 bekend dat zij haar slaapapneu-apparaten, waaronder de Philips Dreamstation, terugroepen. Ruim een half jaar later zitten gebruikers van het apparaat nog in onzekerheid. Wat is er aan de hand?

Het begon allemaal een half jaar geleden met een wereldwijde terugroepactie van het apparaat. Het schuim dat ervoor moet zorgen dat het hulpmiddel minder lawaai maakt tijdens de slaap, kan afbrokkelen en er kunnen ook schadelijke stoffen vrijkomen die mogelijk kankerverwekkend kunnen zijn.

Mogelijk gevaarlijk

Het apparaat niet gebruiken is ook gevaarlijk omdat je adem stopt in je slaap. Dit kan dodelijk zijn. 'Wanneer slaapapneu niet wordt behandeld, overlijdt een op de zes mensen binnen twaalf jaar. Een op de drie krijgt hart en vaatziekten', zegt professor en longarts Johan Verbraecken.

'Het is kiezen tussen twee kwaden'

En dus blijven veel apneu-patiënten het apparaat gebruiken. 'Het is kiezen tussen twee kwaden', zegt de Volendamse Ineke. Ook Monique maakt zich zorgen. 'Elke avond als ik die neusdoppen in mijn neus stop, is dat met hele forse tegenzin en angst.' Ze maakt zich vooral grote zorgen over de zwarte stukjes in haar waterbak en neusfilter.

Onderzoek

Momenteel loopt er nog een onderzoek naar de de risico's die het verbrokkelen van het geluiddempende schuim van de apparaten kan opleveren. De resultaten hiervan worden in het tweede kwartaal van 2022 verwacht.

Inmiddels heeft Monique na lang aandringen via haar longarts op medische noodzaak een ander merk gekregen.

Reacties

Verschillende organisaties hebben gereageerd op de uitzending. Je kunt de reacties hier lezen:

Forumreacties

27
  • Door Radar

In juni heeft Philips bekendgemaakt dat zij haar slaapapneu-apparaten, waaronder de Philips Dreamstation, terugroepen. Ruim een half jaar later zitten gebruikers van het apparaat nog in onzekerheid, maar ze kunnen ook niet zonder. Het schuim dat ervoor moet zorgen dat het hulpmiddel minder lawaai maakt tijdens de slaap, kan afbrokkelen en er kunnen ook schadelijke stoffen vrijkomen die mogelijk kankerverwekkend kunnen zijn. Maak(te) jij zelf gebruik van dit apparaat? Of ken je iemand die hiervan afhankelijk is? Je kunt de uitzending van maandag 17 januari hier terugkijken: https://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/item/nog-steeds-geen-oplossing-voor-mogelijk-gevaarlijke-slaapapneu-apparaten-philips-het-is-kiezen-tussen-twee-kwaden/

  • Door PascalH70

Ik ben zelf al enkele jaren gebruiker van dit apparaat en heb uiteraard ook de berichten van afgelopen zomer meegekregen. Ik heb me op geen enkel moment zorgen gemaakt over het gebruik van dit apparaat. Naar mijn mening wordt dit hele issue enorm opgeblazen en veel groter gemaakt dan het werkelijk is. Uit onderzoek is vorig jaar al duidelijk naar voren gekomen dat de problemen zich vooral voordoen onder klimatologische omstandigheden met een hogere luchtvochtigheid, oftewel in (sub)tropische klimaten. Hoewel de zomers in Nederland de afgelopen jaren wel warmer zijn geworden hebben wij hier in Nederland nog absoluut geen (sub)tropisch klimaat. Daarnaast worden de problemen ook veregert als er gebruik wordt gemaakt van het reinigen van de apparatuur met ozon. In de handleiding van het apparaat staan duidelijke reinigingsinstructies en het reinigen met ozon is er daar niet één van. Gewoon reinigen met een sopje van zachte zeep (bv afwasmiddel) is wat Philips zelf aangeeft. Kortom: als je je gewoon aan de reinigingsinstructies van Philips houdt en hebt gehouden is het risico in ons land nihil.

  • Door nicbie

Zojuist de uitzending gezien met de reactie van de medisch directeur van Philips. Die heeft mij allesbehalve gerustgesteld. Heel nadrukkelijk zegt hij tot twee keer toe dat de Dreamstation geen kanker veroorzaakt, maar hoe zit het met andere aandoeningen ? Ik tref ‘s ochtends grijze vlokjes aan in het waterbakje en op de bodem ligt grijze aanslag. Wat is hier de oorzaak van ? Ik maak het bakje elke dag schoon en vul dit met bronwater uit een flesje. Daarnaast vind ik het vreemd dat er geen enkele Nederlandse longarts wil meewerken aan het programma; wat zit daar achter ?