‘Philips wist al sinds 2015 dat slaapapneu-apparaten mogelijk gevaarlijk waren’

21-11-19-PHILIPS-slaapapneu-dreamstation-apparaten-klachten-gevaarlijk-fda-31322964_s.jpg

Philips kreeg al vanaf 2015 aanwijzingen dat er problemen waren met zijn apparaten voor slaapapneu, volgens de Amerikaanse toezichthouder FDA. Dat meldt FD. Philips beweert dat het pas in april 2021 ontdekte dat de zogenaamde DreamStation-apparatuur gezondheidsrisico’s opleverde. 

Update

Philips bestrijdt dat er honderdduizenden klachten zijn binnengekomen over zijn slaapapneuapparaten. Dat getal van 220.000 klachten kwam naar voren uit een rapport van de Amerikaanse toezichthouder FDA die een controle deed bij Philips. Maar volgens het medisch technologiebedrijf zijn er slechts zo'n 1250 klachten.

Ook met de opmerking van de FDA dat Philips eerder van de zaak afwist is het bedrijf het niet eens. 'We kregen een aantal jaren enkele klachten per jaar en die zijn als individuele zaken behandeld', legt topman Frans van Houten uit. Volgens Philips werd pas begin dit jaar duidelijk dat er een patroon was en is toen actie ondernomen.

Bron: ANP

Het schuim in de apparaten kan worden ingeademd door patiënten, terwijl het kankerverwekkende stoffen bevat. Om die reden begon Philips afgelopen juni een grote terugroepactie van 3,5 miljoen DreamStation-exemplaren wereldwijd. De ApneuVereniging schat in dat ook tienduizenden Nederlanders gebruikmaken van de apparaten. (Ben jij er eentje van? Dan wil Radar graag met je in contact komen.)

‘Onvoldoende risicoanalyse'

Uit een rapport van de FDA blijkt nu dat Philips ‘onvoldoende risicoanalyse’ heeft uitgevoerd. In 2015 deden zich al vijftien incidenten voor, maar het bedrijf ging ervan uit die niet met elkaar in verband stonden. Het ondernam dus jarenlang geen actie. Volgens de FDA had Philips ‘geen gedetailleerde onderbouwing van de gedachte dat de schade zich waarschijnlijk niet opnieuw zal voordoen'. 

‘Philips-onderzoek liet mogelijk honderdduizenden klachten liggen’

Philips laat weten dat het snel een onderzoek heeft ingesteld toen het meer meldingen kreeg over de problemen. Dat onderzoek, gebaseerd op 1254 meldingen, leidde ertoe dat Philips de terugroepactie begon. De FDA denkt echter dat er veel meer meldingen zijn geweest - mogelijk zo’n 200.000 klachten sinds 2008. 

Apneupatiënten naar de rechter om DreamStation

FD schrijft dat de bevindingen munitie zijn voor honderden rechtszaken die in de VS tegen Philips worden gevoerd. Ook in Nederland hebben apneupatiënten het bedrijf aangeklaagd, meldde de krant eerder. Deze vier patiënten vermoeden dat hun gezondheidsproblemen - waaronder longkanker - zijn veroorzaakt door de DreamStation-apparaten die ze jarenlang hebben gebruikt. Ze willen Philips daarvoor aansprakelijk stellen. 
 

Bron: FD