NonStopPlayer levert illegaal content via niet-geleverde mediaspeler

Met de kastjes van NonStopPlayer kan je films en series streamen, maar ook live televisie kijken op populaire zenders als FOX Sports en Ziggo Sport. Radar kreeg afgelopen week veel meldingen van consumenten die het kastje besteld hebben, maar niet geleverd krijgen. Afgezien daarvan: mag je eigenlijk in het bezit zijn van zo'n kastje of er gebruik van maken of zijn ze zelfs illegaal? Hoe werken deze kastjes? Wat vinden de Autoriteit Consument & Markt en de politie ervan?

De meldingen over NonStopPlayer.nl stroomden afgelopen week binnen. Op ons forum start forumgebruiker 'Jagro' een topic over het niet leveren van het kastje, terwijl er wel geld is afgeschreven. Forumgebruiker 'Jetsertje' komt al vrij snel met de volgende reactie: 'Eigenlijk is het best ironisch te zien hoe men een apparaat aanschaft waarmee het ten koste van anderen naar content wilt kijken en zo dus eigenlijk de intentie heeft contentaanbieders te bedonderen, om vervolgens te klagen en aangifte te doen wanneer men zelf bedondert wordt.' Los van het feit dat het kastje niet geleverd wordt en dat je mogelijk je geld kwijt bent: mogen deze kastjes überhaupt verkocht worden?

Wat kan je met zo'n kastje?

Er zijn inmiddels aardig wat van dit soort kastjes op de markt, zoals die van Filmspeler, Flixtronix, Dit is TV en NonStopPlayer. Met deze mediaspelers kan je films, series en ander beeldmateriaal streamen. Ook kan je er televisiekanalen mee kijken, zoals FOX Sports en Ziggo Sport, die normaliter achter een betaalmuur zitten. Een mediaspeler als deze zorgt eigenlijk voor de verbinding tussen je televisie en de content. Met allerlei plugins die geïnstalleerd worden op het kastje kunnen televisiezenders of films en series worden toegevoegd. Let op: dit is dus iets anders dan Apple TV of Chromecast van Google.

'Verkopen dergelijk kastje illegaal'

Stichting BREIN bestrijdt intellectuele eigendomsfraude en zegt dat het verkopen van dergelijke kastjes illegaal is. 'In dit geval werden links aangeboden naar illegaal aanbod van betaalzenders. Dat is in strijd met de GeenStijl Media-uitspraak van het Europees Hof waarin is bepaald dat een commerciële aanbieder van links naar auteursrechtelijk beschermd werk moet verifiëren of die links naar legaal aanbod gaan. Er loopt ook nog een andere procedure over dit soort spelers als die door middel van zogeheten add-ons naar illegaal aangeboden films en series linken. Daarin doet het Europees Hof op 24 april 2017 uitspraak. De Advocaat-Generaal (AG) in die zaak heeft het Hof geadviseerd te bepalen dat ook dit commercieel aanbod van spelers met links naar illegaal aanbod inbreuk oplevert. Ook adviseerde de AG dat het streamen van illegaal aanbod geen rechtmatig gebruik is zoals de wet vereist, met andere woorden dat is dus ook een inbreuk.'

Mag je deze mediaspeler bezitten?

Niet als dit met het oog op handel is. 'Tweedehands- of doorverkoop zou dus ook inbreuk zijn. Inbreukmakend gebruik kan in principe opgespoord worden, al richt handhaving zich met name op aanbod' aldus Stichting BREIN. Tweakers.net laat aan Radar weten: 'Het bezit zelf lijkt ons niet illegaal. Het bekijken van video uit illegale bron is dat natuurlijk wel'. Dat laatste bevestigt ook Stichting BREIN: 'Het Europees Hof heeft bepaald dat downloaden uit illegale bron illegaal is. Bij streamen uit illegale bron wordt een tijdelijke download gemaakt. De wet bepaalt dat die alleen voor rechtmatig gebruik is toegestaan. De Europese rechter gaat daar op 24 april nog definitief uitspraak over doen. De AG adviseerde al dat het maken van een tijdelijke kopie voor streamen uit illegale bron geen rechtmatig gebruik is. Dat is in lijn met het verbod op downloaden uit illegale bron die al door het Hof is uitgesproken'.

Streamen versus downloaden

Ook technologie- en innovatie-expert Danny Mekić is duidelijk. 'De vraag is of bedrijven die van die mediaspelers ontwikkelen en daar alvast software voor je op installeren (waarmee je eigenlijk alleen maar illegale films kunt streamen) fout bezig zijn. De kans is best wel groot dat we binnenkort een uitspraak gaan krijgen waarin ze zeggen 'dat hebben we liever niet'. Er zit wat betreft Mekić nog wel een verschil in downloaden en streamen. 'Er is op dit moment veel discussie over of het streamen van films waar je niet voor betaalt ook onder het download verbod valt wat we in Nederland hebben. Dus het downloaden van films, muziek waar je niet voor betaalt (waar je dat wel moet doen) is verboden. Of streamen dat ook is, is nog een grote discussie over'. Mekić zegt dat je een dergelijk apparaat wanneer het om streaming gaat dan nog wel kunt gebruiken. 'Voorlopig kun je dus, als je dat apparaat hebt, blijven streamen. Mekić zet hier wel een duidelijke kanttekening bij. 'We moeten de komende maanden wel goed in de gaten houden wat de ontwikkelingen op dat vlak zijn in het recht, want er zijn een aantal rechtszaken gestart die over dit onderwerp lopen.' Daarmee doelt Mekić op de zaak die Stichting BREIN heeft aangespannen en waar de Advocaat-Generaal duidelijk in heeft geadviseerd.

'Mensen gaan op zoek naar illegaal aanbod'

Dat er veel vraag naar een dergelijke mediaspeler is vindt technologie- en innovatiedeskundige Danny Mekić wel een teken aan de wand. 'Aanbieders moeten er voor zorgen dat het gemakkelijk en betaalbaar is om op een legale manier films te kunnen kijken. Als het gaat om films en televisie moet je zowel bij Netflix als HBO en bij alle allerlei andere aanbieders een abonnement hebben. Als je overal maar lid van wordt ben je zo een paar honderd euro per maand kwijt. Dat kan natuurlijk niet en dus blijven mensen opzoek gaan naar illegaal aanbod.'

Reactie Ziggo Sport

NonStopPlayer laat duidelijk het logo van Ziggo zien op haar website. Je kan via het kastje gratis kijken naar populaire zenders als Ziggo Sport. We hebben Ziggo om een reactie gevraagd en de zender reageert als volgt. 'Het fenomeen is bij onze fraudeafdeling wel bekend. Voor onze eigen content participeren we in de 'TV branche anti-fraude-werkgroep' en nemen we gezamenlijke maatregelen tegen dit soort illegale aanbieders. We vinden dit uiteraard schending van ons merkrecht en misleiding van de consument. Consumenten zouden het idee kunnen krijgen dat het hier om een legale Ziggo dienst gaat'.

Reactie FOX Sports

Ook Fox Sports is stellig. 'Deze specifieke aanbieder kenden wij nog niet, maar het fenomeen is ons bekend. Goed dat u hier aandacht aan besteedt, want consumenten komen vaak van een koude kermis thuis en de aangeboden content wordt doorgaans aangeboden vanuit illegale bron. FOX Sports geeft hier op geen enkele wijze medewerking aan of toestemming voor, of is anderszins betrokken. We raden iedereen dan ook aan om dergelijke diensten links te laten liggen.

Hoe komt signaal van FOX Sports en Ziggo in het kastje?

Die vraag beantwoordt een woordvoerder van FOX Sports. 'Er is sprake van een keten van uploaders, streamingsdiensten en voorgeïnstalleerde mediaspelers. De bron van het kwaad zit bij de uploaders en streamers, die vaak moeilijk traceerbaar zijn en hun oorsprong kennen in het (verre) buitenland. Waar wij kunnen treden wij zeker op. Feit is echter dat dit zeer tijdrovend en kostbaar is, en vaak een druppel op de gloeiende plaat. Juist daarom belangrijk dat het publiek bewust is van het illegale karakter van deze diensten. Kies daarom bewust voor het legaal alternatief, van hoge kwaliteit'.

Reactie politie

Bij de politie is NonStopPlayer inmiddels ook bekend. 'Bij het Landelijk Meldpunt Internetoplichting zijn tientallen meldingen binnengekomen over de webshopaanbieder NonStopPlayer.com. Op dit moment wordt onderzocht of er sprake is van oplichting (het moedwillig niet leveren van goederen op basis van de elementen van art. 326 WvSr) of dat er is sprake is van een zogenaamde wanprestatie hetgeen een civiele aangelegenheid betreft. Het feit dat de webwinkelier, na ontvangst van betaling, de goederen niet levert wil nog niet zeggen dat er sprake is van een strafbare oplichting. Het kan zijn dat de webwinkelier de enorme vraag niet aankan waardoor hij mogelijk niet kan leveren. Wij onderzoeken of het in dezen om een strafbare of civiele kwestie gaat. De identiteit van de webshophouder is bij de politie bekend en wij zijn nu dus aan het achterhalen wat er precies aan de hand is.'

Autoriteit Consument & Markt: website uit de lucht

Ook bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM) zijn meerdere klachten binnengekomen over de aanbieder. 'Ook wij hebben er meldingen over binnen gekregen. Het gaat om enkele tientallen. Inmiddels is het niet meer mogelijk om een bestelling te plaatsen.'

Wat zegt het bedrijf achter NonStopPlayer zelf?

Het bedrijf achter NonStopPlayer.nl is MultiMediaExpert. Zij hebben consumenten die een kastje hebben besteld een mail gestuurd. Daarin staat: 'Via deze weg willen wij jullie in kennis stellen dat wij helaas niet over kunnen gaan tot levering van uw product(en) daar wij gesommeerd werden om te staken met de verkoop van onze producten. Mochten we toch tot levering over gaan, dan zou er per direct een dagvaarding worden opgesteld. Het spijt ons zeer dat wij deze mededeling moeten geven, en we zullen ons uiterste best doen om deze kwestie zo spoedig mogelijk op te lossen! Sommige consumenten hebben inmiddels hun bestelling gehad, voor u betekent dit dat wij uw speler niet meer kunnen voorzien van updates. U kunt uw product hiervoor retourneren (binnen 30 dagen),en sommige consumenten hebben hun betaling al teruggeboekt gekregen voor u is deze kwestie afgehandeld. Voor de consumenten die nog geen betaling hebben ontvangen, doen wij onze uiterste best om de betaling zo spoedig mogelijk terug te boeken. We begrijpen dat dit een zeer vervelende situatie is en dat velen zich gedupeerd voelen. Dit is nooit onze intentie geweest.'

Toezegging tot terugbetalen

Het bedrijf doet dus een toezegging voor de mensen die nog geen geld retour hebben ontvangen dat het aankoopbedrijf terug wordt gestort. Of dit ook daadwerkelijk gebeurt horen wij graag. Meld je op ons forum en hou ons op de hoogte. Radar blijft de zaak volgen.