'Normen afschaffing statiegeld niet gehaald'

statiegeld_inleveren_312_anp.jpg

De supermarktketens voldoen volgens milieubeweging Recycling Netwerk nog steeds niet aan de voorwaarden voor het vrijgeven van statiegeld.

In de uitzending van het KRO-NCRV programma Brandpunt van dinsdag zegt de organisatie dat tientallen verpakkingen in supermarkten nog pvc bevatten.

Uitstel

Vorig jaar werd het besluit over de mogelijke afschaffing van statiegeld uitgesteld en kregen de supermarktketens een jaar extra de tijd om er voor te zorgen dat er een einde komt aan het gebruik van pvc-verpakkingen.

Voorwaarde voor afschaffing

Recycling Netwerk, dat op dit terrein de milieubeweging vertegenwoordigt, constateert in Brandpunt dat die afspraak nog steeds niet is nagekomen. Aangezien het stoppen met pvc-verpakkingen één van de voorwaarden was om statiegeld af te kunnen schaffen, moet het statiegeld volgens Recycling Netwerk gehandhaafd blijven.

Opnieuw bekijken

Komende maand zullen staatssecretaris Wilma Mansveld (Milieu) en de Tweede Kamer opnieuw bezien wat er moet gebeuren met het statiegeld op drankverpakkingen. Supermarktkoepel CBL was dinsdag niet bereikbaar voor commentaar.

Publieke opinie: niet afschaffen

Eerder deze maand toonde Radar aan dat veel mensen statiegeld liever niet zien verdwijnen. Onderzoek van TNS NIPO dat het tegendeel 'bewees', bleek gebaseerd op sterk sturende vraagstellingen. Bekijk het item hierover.

Bron: ANP