Noten of paddenstoelen plukken? Hier moet je op letten

image.png

In het najaar worden de dagen korter, vallen de bladeren van de bomen en wordt het steeds kouder. De een wordt er somber van, de ander trekt naar buiten omdat het een ideaal moment is om noten of paddenstoelen te plukken of rapen.

Wildplukken is het verzamelen van fruit, noten en paddenstoelen in de natuur voor eigen consumptie. In de herfst kun je in de natuur in Nederland op verschillende plekken bijvoorbeeld walnoten, hazelnoten, beukennootjes en tamme kastanjes (niet te verwarren met de veelvoorkomende paardenkastanje) vinden. Wildplukken wordt in Nederland toegestaan als het om beperkte hoeveelheden gaat voor eigen gebruik. 

Gezond en gratis uit de natuur

Volgens het Voedingscentrum zijn alle noten (gebrand, rauw of geroosterd) goed voor je. Door de vezels, het eiwit, het ijzer en de onverzadigde vetten hebben ze een positieve invloed op je gezondheid. Een handje (25 gram) per dag is voldoende voor een gunstig effect. Als je daarbij bedenkt dat een bakje hazelnoten met een paar honderd gram in de supermarkt al gauw vier of vijf euro kost, dan is een wandeling langs een hazelaar wellicht best de moeite.

Eetbare en giftige paddenstoelen

In Nederland kun je ook voldoende paddenstoelen vinden die eetbaar zijn. Denk hierbij aan een cantharel, eekhoorntjesbrood of een oesterzwam. Het is echter wel erg belangrijk dat je precies weet welke paddenstoel je plukt, want ook in Nederland groeien giftige paddenstoelen. Een vergissing tussen een eetbare en een giftige paddenstoel kan nare gevolgen hebben. De meest beruchte paddenstoel die je in Nederland tegen kunt komen is de groene knolamaniet (zie foto onder). 

knol anamiet.jpg
De groene knolamaniet

Staatsbosbeheer: alleen op kleine schaal wildplukken

Staatsbosbeheer beschouwt wildplukken op grote schaal als diefstal en/of beschadiging van zijn terrein. Dat wil niet zeggen dat je niets mag plukken. Op kleine schaal voor eigen gebruik is wel toegestaan (en voor eigen risico). Als uitgangspunt houdt Staatsbosbeheer aan dat je een bakje van 250 gram mag plukken.

Adviezen bij wildplukken

De Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging (KNNV) is de vereniging voor veldbiologie. De vereniging raadt in principe af om te gaan wildplukken om zo kwetsbare soorten wilde planten en paddenstoelen te beschermen. De KNNV heeft een aantal adviezen op een rij gezet voor mensen die willen wildplukken:

  • Pluk alleen in gebieden waar je mag komen en respecteer de geldende regels.
  • Weet wat je plukt. Enerzijds zodat je niet per ongeluk een giftige plant of paddenstoel plukt en eet. Anderzijds om de natuur te beschermen. Het zou zonde zijn als je een bedreigde soort plukt in plaats van een veelvoorkomende soort.
  • Gedraag je als een gast. Blijf op de paden, breek geen takken af, vertrap geen gewassen en stoor de dieren niet.
  • Laat altijd vruchten, noten of paddenstoelen staan voor de dieren die ervan eten.

Bijverdienen met eikels

Hoewel je ook eikels kunt gebruiken in de keuken, eten de meeste mensen ze niet. Varkens en herten daarentegen zijn grote liefhebbers van de eikel. In het najaar kan het daarom heel goed dat je een oproep tegenkomt van een boer die wil betalen voor eikels. Voor kinderen in de herfstvakantie een manier om iets bij te verdienen. De opbrengst hangt vaak af van de beschikbaarheid van eikels en loopt grofweg uiteen tussen 10 cent en 50 cent per kilo.