Novartis heeft effectiever medicijn hartfalen

Een experimenteel medicijn tegen hartfalen, ontwikkeld door de Zwitserse geneesmiddelenfabrikant Novartis, heeft vergeleken met een standaardbehandeling 20 procent meer mensen in leven gehouden, dan wel voor een ziekenhuisopname behoed.

Dit blijkt uit een zaterdag gepubliceerd onderzoek in het gerenommeerde tijdschrift The New England Journal of Medicine.Verandering

Het onderzoek werd uitgevoerd onder 8442 patiënten. De uitkomst van het onderzoek kan mogelijk verandering brengen in de behandeling van de ziekte. Nu wordt hartfalen standaard behandeld met het medicijn Enalapril.

Hartfalen is een aandoening waarbij het hart niet genoeg bloed door het lichaam kan pompen. Meestal is het chronisch. Volgens David Epstein, hoofd van de farmaceutische divisie van Novartis, krijgt 1 op de 5 mensen in zijn leven te maken met hartfalen. De helft van hen blijft niet langer dan 5 jaar in leven.Verlagen kosten

'In een tijdperk dat de wereld zo gericht is op de kosten van de gezondheidszorg en wanneer je ziet dat een medicijn het aantal ziekenhuisopnames zo drastisch reduceert, dan helpt dit medicijn niet alleen mensen langer te leven en zich beter te voelen, maar het kan ook een bijdrage leveren aan het verlagen van de kosten van de zorg', aldus Epstein.

Bron: ANP