NS overtreedt wet met 'internetcensuur'

De NS overtreedt de wet door op het wifi-netwerk in de trein bepaalde websites te blokkeren. Zowel de Autoriteit Consument en Markt (ACM) als de organisatie Bits of Freedom concludeert dat de spoorvervoerder de wet op netneutraliteit overtreedt.

In steeds meer intercitytreinen biedt de NS draadloos internet aan. Maar niet alle sites blijken toegankelijk, zo constateerde PCMweb eerder.

Websites die worden geblokkeerd zijn onder andere pornosites en downloadwebsites zoals The Pirate Bay en TorrentFreak. Met dit soort blokkades wordt de wet overtreden. Daarnaast wordt het treinreizigers onmogelijk gemaakt om filmpjes op YouTube en muziek via Spotify af te spelen. Dit mag echter wel volgens de Nederlandse wet.

In een reactie legt een woordvoerder van de NS uit dat het bedrijf alle websites blokkeert die óf verboden zijn, óf teveel van het netwerk vragen. Het is echter niet de bedoeling om legale websites te blokkeren. Om ervoor te zorgen dat het zich voortaan aan de wet houdt, heeft het bedrijf ‘uitgebreid contact met de ACM’.

Bron: AD.nl