NS zet een streep door korting in de spits en halveert abonnementsaanbod

NS_05112019.jpg

De NS gaat het aantal abonnementsvormen halveren en schrapt de korting tijdens de spits. De spoorwegmaatschappij zegt die stap te nemen na adviezen van reizigers en consumentenorganisaties.

Het aantal verschillende abonnementen wordt stapsgewijs teruggebracht van 22 naar 11 en NS Flex wordt voor de meeste abonnementen standaard. Op die manier hoeven reizigers geen saldo meer vooraf op hun ov-chipkaart te zetten, maar krijgen ze aan het einde van de maand een factuur.

Geen korting tijdens spits

Door de toenemende drukte in de spits heeft de NS tevens besloten geen korting meer te geven tijdens piekuren. Vanaf 2021 verdwijnt de 40 procent korting tijdens de middagspits die sommige abonnementhouders nog hebben.

Tjalling Smit van de Raad van Bestuur noemt een korting tijdens de spits 'niet meer van deze tijd'. Volgens hem moet de update 'meer gemak en flexibiliteit' bieden en is de NS hiermee voorbereid 'op toekomstige manieren van betalen in het ov'.

Verplichte instapborg vervalt

NS Flex is straks beschikbaar voor alle NS-abonnementen en wordt standaard voor de abonnementen Altijd Vrij, Traject Vrij, Weekend Vrij, Dal Vrij en Altijd Voordeel. Met NS Flex zijn abonnementshouders af van het saldoladen, ook vervalt de verplichte instapborg van tien euro op de OV-chipkaart. Abonnementshouders kunnen maandelijks hun abonnement wijzigen of stopzetten. Volgens NS zijn reizigers die nu reizen met een maandabonnement tot 20 procent goedkoper uit met NS Flex.

Reizigersorganisatie Rover is positief over de plannen maar betreurt wel het verdwijnen van de middagspitskorting van 40 procent op de Voordeelurenkaart. Dat abonnement werd sinds 2011 niet meer verkocht, maar mensen die het abonnement hadden mochten dat tot nog toe behouden.

Overige wijzingen

  • NS Flex-abonnementen Weekend Vrij, Dal Vrij en Altijd Voordeel worden 1,00 euro per maand goedkoper, waardoor het prijsverschil met reizen op saldo-abonnementen vervalt.
  • Het Voordeelurenabonnement geeft vanaf 1 januari 2021 alleen nog korting in de daluren, gelijk aan Dal Voordeel. 
  • Het Voordeelurenabonnement wordt 7,00 euro goedkoper en gaat net als Dal Voordeel 60,00 euro per jaar kosten.
  • Keuzedagen voor 60-plussers zijn vanaf 2021 een heel jaar geldig in de daluren. 

In totaal worden 700.000 abonnementhouders getroffen door het schrappen van de korting in de middagspits door NS. Dat laat een woordvoerder van het spoorbedrijf weten.

Bron: ANP / NS