background branding

Nu ook met coronapas naar Turkije, Oekraïne en Noord-Macedonië

19082021coronareis.jpg

Turkije, Oekraïne en Noord-Macedonië erkennen het digitaal coronacertificaat van de 27 EU-landen, heeft de Europese Commissie bekendgemaakt. Dat betekent dat Nederlanders en andere EU-burgers vanaf vrijdag met het certificaat zonder zorgen naar deze drie landen buiten de Europese Unie kunnen reizen. Omgekeerd erkent de EU het Covid-19-document dat Turkije, Oekraïne en Noord-Macedonië uitgeven voor hun burgers.

Met de certificaten, digitaal of op papier, kunnen de eigenaren via een QR-code aantonen dat ze ofwel volledig tegen Covid-19 zijn gevaccineerd, ofwel recent negatief zijn getest ofwel dat ze hersteld zijn van een coronabesmetting. Eerder erkenden Zwitserland en de ministaatjes Vaticaanstad en San Marino de EU-certificaten al, en omgekeerd.

Uitbreiding certificatensysteem

De commissie werkt aan uitbreiding van het certificatensysteem dat sinds 1 juli van kracht is, naar meer niet-EU-landen. De verschillende systemen, waarin coronadata zoals over volledige vaccinatie worden opgeslagen, worden aan elkaar gekoppeld zodat de echtheid en geldigheid van een certificaat kan worden gecontroleerd.

Bron: ANP