ANVR: 'Voor bijna alle reizen volstaat waarschijnlijk een negatieve test'

06082021 oad.jpg

De reisbranche verwacht niet dat volledige vaccinatie tegen het coronavirus in de hele sector zal worden geëist. Voor 99,9 procent van de reizen die de Nederlandse reissector aanbiedt volstaat ook een negatieve test, zegt voorzitter Frank Oostdam van branchevereniging ANVR. De Volkskrant schreef eerder dat drie organisatoren van groepsreizen inmiddels een volledige vaccinatie eisen, zoals reisorganisatie Oad.

De ANVR begrijpt dat er bedrijven zijn die een vaccinatiebewijs eisen. 'Het gaat om bustouroperators die tijdens een reis verschillende landen aandoen", zegt Oostdam. 'Ik verwacht wel dat in die niche meer bedrijven een vaccinatiebewijs gaan eisen.' Volgens de ANVR levert het voor die reisorganisaties die zulke reizen aanbieden zonder een vaccinatiebewijs van alle reizigers 'veel administratief gedoe op', gelet op de regelgeving.

'Anders vakantiegangers achterlaten'

'Wij kunnen mensen die niet zijn gevaccineerd niet meenemen op reizen naar en door Duitsland', zegt directeur Arjan Koster van Oad. Na 24 uur moeten niet-gevaccineerde Nederlanders die langer dan 24 uur in Duitsland verblijven in quarantaine voor vijf dagen. Als Oad niet-gevaccineerde vakantiegangers zou meenemen moet het bedrijf die dus achterlaten. 'Dat kan natuurlijk niet. Mensen snappen dat ook. Er is geen klant die er moeilijk over doet', aldus Koster. Het kleine aantal reizigers dat niet is ingeënt, boekt later of naar een andere bestemming, zegt hij.

Buschauffeurs

Voor de buschauffeurs van Oad gelden dezelfde voorwaarden. 'Met het indelen van de reizen wordt gevraagd wie er volledig is gevaccineerd en die chauffeurs krijgen de reizen door Duitsland', vertelt Koster. Als de oosterburen de maatregelen tegen Nederlandse reizigers versoepelen, dan laat Oad de eis ook vallen dat chauffeurs en klanten moeten zijn gevaccineerd.

Juridisch gegrond?

Of reisorganisaties juridisch gezien ongevaccineerde reizigers mogen weigeren, kan branchevoorman Oostdam niet zeggen. Dat is volgens hem niet onderzocht, maar een klant kan een bedrijf kiezen dat geen onderscheid maakt, zo benadrukt hij. Wat betreft het personeel denkt Oostdam dat vrijwel alle medewerkers in de reissector zijn gevaccineerd.

Reisadviezen

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwde al dat de regels rond reisadviezen vanaf zondag veranderen. Een geel reisadvies betekent dan dat reizigers van 12 jaar en ouder uit landen als Italië, Estland en IJsland bij terugkeer naar Nederland een vaccinatiebewijs, een negatieve testuitslag of een herstelbewijs van corona moeten laten zien. De negatieve test mag een PCR-test zijn van maximaal 48 uur oud, of een antigeentest van maximaal 24 uur oud. Voor mensen die uit Spanje, Portugal, Cyprus of Andorra komen, geldt dat nu al.

Bron: ANP