background branding

Google verplicht werknemers zich te laten vaccineren: 'Niet toegestaan in Nederland'

google-vaccin-29072021.jpg

Het verplichten van personeel om gevaccineerd te zijn voor de terugkeer naar de werkvloer, zoals techbedrijf Google woensdag aankondigde, mag niet in Nederland. Volgens vakbonden en werkgeversorganisaties stelt artikel 11 van de grondwet dat iedereen zelf mag bepalen wat er met zijn lichaam gebeurt. Zo mogen werkgevers hun werknemers niet verplichten tot vaccinatie en ook niet dwingen tot testen op het coronavirus.

Google maakte woensdag bekend van alle werknemers te gaan eisen dat ze gevaccineerd zijn tegen het coronavirus als ze weer terug willen naar kantoor. De maatregel geldt in eerste instantie voor de Verenigde Staten en gaat de komende weken al in bij de Amerikaanse vestigingen. Later zouden andere landen moeten volgen, mits er genoeg vaccinaties beschikbaar zijn en de wetgeving het daar toestaat.

Nederlandse werkgevers mogen vaccin of coronatest niet verplichten

Vakbonden FNV en CNV en werkgeverskoepel VNO-NCW stellen dat Google in Nederland onder het Nederlandse recht valt en dus de bestaande wetgeving van toepassing is. 'De regering zou een spoedwet hiervoor kunnen aannemen, maar premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge hebben al gezegd dat ze vaccinaties niet verplichten', zegt een woordvoerster van FNV. VNO-NCW zegt dat de discussie rondom verplicht vaccineren van werknemers niet of nauwelijks speelt bij de eigen achterban. 'Anders dan in de Verenigde Staten kennen we in Nederland een zeer hoge vaccinatiebereidheid.' Ook bij de achterban van de bonden speelt de vaccinatiediscussie nagenoeg niet.

Google Nederland laat weten dat het nog te vroeg is om te zeggen wat voor gevolgen het nieuwe beleid heeft voor medewerkers van het bedrijf hier. In totaal telt Google Nederland ongeveer 900 werknemers. In het hoofdkantoor in Amsterdam werken ongeveer 400 mensen, bij de datacentra circa 475.

Ook Facebook kondigde aan dat werknemers in de Verenigde Staten moeten zijn gevaccineerd om op kantoor te mogen komen en bekijkt of die regels mettertijd ook in andere landen moeten gelden.

Veel bezwaren tegen verplicht coronavaccin

Een tijdje geleden vroegen we onze achterban in een poll naar de mening over een verplicht coronavaccin. Hier werd massaal op gereageerd en van de 24.901 deelnemers stemde 79 procent tegen. Lees hier meer resultaten van onze poll over een verplicht coronavaccin

Bron: ANP