background branding

NVWA gaat Aziatische tijgermug bestrijden op 2 plekken in Nederland

29:04 tijgermug.jpg

Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) gaan op twee plaatsen in Zuid-Limburg Aziatische tijgermuggen bestrijden. Het gaat om Valkenburg en Sittard, de plaatsen waar de exotische muggen vorig jaar het meest zijn aangetroffen.

Het insect kan gevaarlijke ziektes zoals dengue (knokkelkoorts) en chikungunya (vergelijkbaar met dengue) overdragen. Maar volgens de NVWA is de kans dat tijgermuggen deze ziektes in Nederland daadwerkelijk overdragen, verwaarloosbaar klein.

Nabehandelingen in Sittard en Valkenburg

'Deze week worden ruim 800 adressen bezocht in Valkenburg. Ook in Sittard vinden binnenkort nabehandelingen plaats omdat er vorig jaar Aziatische tijgermuggen, in verschillende levensstadia, zijn aangetroffen', aldus de NVWA. De bestrijding van de muggen bestaat uit het verwijderen of onklaar maken van broedplaatsen. Ook wordt er gebruik gemaakt van korrels waar de larven van muggen van dood gaan. Daarbij worden speciale vallen ingezet die muggen lokken om het besmette gebied in kaart te brengen.

De muggen werden vorig jaar aangetroffen in Lansingerland, Westland, Montfoort, Lelystad, Emmeloord, Assen, Breda, Bladel, Sittard en Valkenburg. De Aziatische beestjes komen waarschijnlijk mee met geïmporteerde autobanden en bamboeplantjes.

Bron: ANP