NVWA verbiedt 24 gebrekkige USB-opladers

usb_oplader_780.jpg

Veel opladers met een USB-aansluiting deugen niet. Dat concludeert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), die dinsdag de verkoop van 24 verschillende opladers heeft verboden.

De NVWA onderzocht dit voorjaar 41 USB-laders, waarvan meer dan de helft niet aan de eisen bleek te voldoen. Twaalf vertoonden gebreken, waarvan tien zo ernstig 'dat bij gebruik zelfs kans is op een elektrische schok of brand', aldus de NVWA. Nog eens twaalf opladers voldeden wel aan de technische eisen, maar het ontbrak aan technische documentatie.

Kortsluiting, brand of explosie

De NVWA startte het onderzoek na meerdere klachten over onveilige USB-laders. De waakhond onderzocht onder meer op elektrische veiligheid van vooral het type USB-lader 230V. Dat zijn adapters waarvan de stekker direct in een stopcontact gaat. Bij een gebrekkige constructie kan kortsluiting ontstaan, die brand of zelfs een explosie kan veroorzaken.

Buitenlandse adaptermarkt

De 41 onderzochte adapters zijn verkrijgbaar op de Nederlandse markt. De NVWA waarschuwt dat internetwinkels vooral actief zijn op de adaptermarkt en dat de waakhond niet kan optreden als die gevestigd zijn in het buitenland.

Bron: ANP