Europa op weg naar één oplader mobieltjes

Fabrikanten van mobiele telefoons en smartphones moeten uiterlijk over 3 jaar een universele oplader op de Europese markt brengen. Dat heeft het Europees Parlement in Straatsburg donderdag besloten. De Europese Commissie in Brussel gaat zich nu over de technische uitwerking buigen.

Europarlementariër Toine Manders, lijsttrekker van 50PLUS bij de komende Europese verkiezingen, zette zich jaren in voor de invoering van een uniforme lader. 'Het is beter voor het milieu en voor de portemonnee', aldus Manders in een reactie. Hij spreekt over een persoonlijke overwinning, maar hij ziet het parlementsbesluit vooral als een overwinning voor de Europese consument die zich ergert aan de grote hoeveelheid verschillende snoeren en opladers.

Manders drong aan op wetgeving omdat fabrikant Apple niet langer vrijwillig zou willen meewerken aan een standaard USB-oplader. In 2009 hadden Apple en andere grote bedrijven onder druk van het Europees Parlement afgesproken dat zij nieuwe telefoons en smartphones geschikt zouden maken voor een uniform apparaat.

Manders wijst op een schatting van de Europese Commissie dat er in de EU jaarlijks zo'n 300 miljoen euro wordt verspild aan opladers en snoeren die niet meer bruikbaar zijn na de aanschaf van een nieuw toestel.

Bron: ANP