Wat is USB-C en wat heb je er aan?

usbc_20160108.jpg

Door USB-C is het mogelijk om met één type kabel je laptop op te laden en video af te spelen op een extern beeldscherm. Steeds meer producten maken al gebruik van deze nieuwe technologie. In de komende jaren zal het de huidige USB-standaarden vervangen. Moet je je huidige computer en andere apparatuur vervangen?

Al sinds de jaren negentig is de USB-aansluiting niet weg te denken bij laptops of desktopcomputers. Het is de meest gangbare manier om bijvoorbeeld een toetsenbord, muis of een externe harde schijf aan te sluiten. Ook andere apparaten zoals spelcomputers en smartphones maken gebruik van deze technologie.

Wat is het verschil tussen USB en USB-C?

USB (Universal Serial Bus) is door de jaren steeds sneller geworden. De maximale snelheid om een bestand via USB te verplaatsen is sinds 2000 (USB-generatie 2.0) gestegen van ongeveer 60 megabyte per seconde naar ruim 1250 megabyte per seconde in 2013 (USB-generatie 3.1 gen 2). Dit is ruim twintig keer sneller. Het overzetten van een volledige film in hoge kwaliteit (ongeveer vier gigabyte) duurde in 2000 minimaal een paar minuten, terwijl het nu binnen enkele seconden kan.

USB-C, ook wel bekend als USB Type-C, is geen snellere versie van USB, maar een nieuw soort aansluiting.  Tot nu toe hebben apparaten gebruik gemaakt van twee verschillende USB-aansluitingen: type A en B.

USB-A (links) en USB-B oftewel micro-USB (rechts)

USB-A-poorten vind je vooral in computers, stopcontacten en spelcomputers. USB-B wordt gebruikt bij randapparatuur. Varianten van USB-B zijn mini-USB of micro-USB. Smartphones, tablets, printers, harde schijven en andere (mobiele) apparaten maken gebruik van dit kleinere type USB. USB-C zal op termijn zowel USB-A als USB-B opvolgen.

USB-C is ongeveer even groot als een micro-USB-aansluiting . Het verschil is dat de aansluiting symmetrisch is. Oude USB-kabels kun je maar op één manier in de poort stoppen, bij USB-C maakt het niet uit hoe je hem in de poort plaatst.

USB-C is ongeveer even groot als micro-USB

Laptops zijn vaak maar een paar millimeter dikker dan een normale USB-A-poort. Doordat type C een stuk kleiner is dan de huidige USB-aansluitingen op een laptop, kunnen laptops in de komende jaren een stuk dunner worden. 

Eén aansluiting voor alles

Naast een nieuw uiterlijk heeft het nieuwe type USB ook nieuwe functionaliteiten. USB-C kan, net als zijn voorgangers, data overdragen en apparaten opladen, maar je kunt er ook video en audio mee versturen. Daarmee is USB-C niet alleen een opvolger van USB, maar ook van HDMI, wat nu nog de meest gebruikte manier is om video en audio over te dragen.

Het maximale vermogen van USB-C ligt een stuk hoger. Bij de oude USB-types ligt deze op 9 watt, maar de nieuwe variant kan tot 100 watt aan. Hierdoor kun je ook je laptop opladen via USB-C.

Omdat USB-C zowel elektriciteit kan ontvangen als versturen, kun je in theorie zelfs een laptop opladen met een andere laptop. Ook het aansluiten van een extern beeldscherm zal simpeler worden. Momenteel heb je twee stroomkabels nodig (één voor het scherm en één voor de laptop) en een HDMI-kabel (of een soortgelijke kabel) om het beeld te versturen van de laptop naar het externe scherm. Met USB-C verstuur je nog steeds het beeld naar het scherm, maar de laptop wordt tegelijkertijd via dezelfde kabel opgeladen of het scherm wordt gevoed via de accu van de laptop.

Een deel van de nieuwe smartphones wordt al geleverd met USB-C, zoals de Google Pixel en de inmiddels uit de winkels gehaalde Samsung Galaxy Note 7. Ook hebben verschillende producenten de nieuwe USB-C-poort in laptops ingebouwd. De nieuwste MacBook Pro van Apple heeft zelfs helemaal geen oude USB-poorten meer, enkel twee USB-C-aansluitingen.

Heb je nu voldoende aan één kabel?

De alleskunner USB-C lijkt ervoor te zorgen dat je in de toekomst aan één kabel voldoende hebt, maar er zit een addertje onder het gras. De U in USB staat voor universeel, wat betekent dat iedereen USB-producten mag ontwikkelen. Hierdoor zijn er verschillende soorten aansluitingen en kabels op de markt. Zo ligt het maximale vermogen van sommige aansluitingen of kabels lager dan de volledige 100 watt. Helaas staat op dit moment de maximale snelheid of het maximale vermogen niet aangegeven op alle aansluitingen of kabels. Hierdoor kan het zijn dat je een kabel koopt die niet krachtig genoeg is om je laptop op te laden.

Moet mijn huidige computer en andere apparatuur worden vervangen?

USB-C werkt ook samen met eerdere USB-versies. Hierdoor is het niet nodig om je huidige apparatuur direct te vervangen. Bij de aanschaf van bijvoorbeeld een nieuwe laptop is het echter verstandig om te kiezen voor een product met USB-C-aansluitingen. Door omvormkabels blijft het mogelijk om oude standaarden te gebruiken. Zo zijn er verloopkabels van USB-C naar USB-A, maar ook van USB-C naar HDMI.

Bron: Tabletsmagazine / The Verge / Radar

Meer over