NZa controleert administratie tandartsketen

csm_tandarts_780_5ed3a7f5a4.jpg

De Nederlandse Zorgautoriteit NZa is een onderzoek gestart naar een keten van tandartsenpraktijken in de Randstad.

Volgens de toezichthouder zijn er signalen dat patiënten te veel betalen voor materiaal- en techniekkosten zoals kronen en bruggen. Dat maakte de NZa dinsdag bekend.

Zorg gaat gewoon door

De toezichthouder controleert daarom de administratie van de praktijken. Tijdens het onderzoek kan de zorg die de praktijken verlenen volgens de NZa gewoon doorgaan. Om welke keten het gaat zegt de toezichthouder niet.

De zorgautoriteit liet eind juni al weten scherp te gaan toezien of consumenten niet te veel betalen voor hun kronen en bruggen. Kortingen die tandartsen ontvangen bij de inkoop van deze materialen en technieken, moeten zij volledig doorberekenen aan hun patiënten.

Kortingen in eigen zak

Aanbieders van mondzorg zouden via internationale constructies met bijvoorbeeld 'papieren' tussen-bv's of inkoopcombinaties (bulk)kortingen in eigen zak steken. Een andere methode is volgens de toezichthouder het via soortgelijke constructies verhogen van de prijs van ingekochte bruggen en kronen zonder dat daar reële kosten tegenover staan.

Advies aan consument

De NZa adviseert consumenten om de tandarts een toelichting te vragen op de rekening. Ook de inkoopfactuur kan bij de tandarts worden opgevraagd, bij het plaatsen van een kroon of brug. Zo kunnen de bedragen vergeleken worden.

Bron: ANP