Ombudsman bepleit betalingsregeling boetes

De Nationale ombudsman wil dat het ministerie van Veiligheid en Justitie geen mensen meer opsluit die verkeersboetes wel willen, maar niet meer kunnen betalen.

Waarnemend ombudsman Frank van Dooren vindt dat justitie betalingsregelingen moet treffen met burgers die door omstandigheden, zoals de financiële crisis, in gebreke blijven en hun boete niet in één keer kunnen voldoen. In sommige gevallen leidt dat tot gijzelingen van wanbetalers.Overleg voor mogelijke betalingsregeling

Het ministerie van Veiligheid en Justitie, het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) en het Openbaar Ministerie voeren op het ogenblik overleg over een mogelijke betalingsregeling, schrijft de Nationale ombudsman in zijn woensdagmiddag verschenen jaarverslag over 2013.

De ombudsman heeft een rondetafelgesprek met de instanties georganiseerd om met het oog op de crisis en de wettelijke verhogingen ruimte te scheppen voor betalingsregelingen in schrijnende gevallen.

Dreiging tot gijzeling


Dreiging tot gijzeling

Hij beschrijft onder meer hoe zijn hulp werd ingeroepen door een dakloze moeder met een dochtertje van 6 jaar, die door het CJIB gegijzeld dreigde te worden wegens openstaande boetes. Zij kon de 1000 euro niet in één keer betalen en verzocht om een betalingsregeling.

Het overheidsincassobureau besloot na tussenkomst van de ombudsman de vrouw in de categorie 'schrijnende gevallen' te plaatsen. Ze betaalde een flink deel van de boete in één keer en trof voor het restant een maandelijkse regeling. Het CJIB besloot tevens haar uit de registers te schrappen, zodat ze een volgende keer niet meer gegijzeld kan worden, rapporteert de ombudsman.

Bron: ANP