Van Zupthen kan aan de slag als ombudsman

Na vijftien maanden is er weer een Nationale ombudsman. Reinier van Zutphen is dinsdag in de Tweede Kamer beëdigd voor een termijn van zes jaar.

De procedure liep flinke vertraging op omdat Guido van Woerkom vorig jaar van de functie afzag nadat hij onder vuur was komen te liggen.

Van Zutphen was eerder president van het College van Beroep voor het bedrijfsleven en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak. Hij volgt Alex Brenninkmeijer op, die begin vorig jaar bij de Europese Rekenkamer aan de slag is gegaan. Fred van Dooren was sindsdien waarnemend ombudsman.

Klachten over de overheid

Burgers kunnen met klachten over de overheid terecht bij de Nationale ombudsman. Hij geeft ook adviezen aan de overheid om de dienstverlening te verbeteren. De functie bestaat sinds 1982; Van Zutphen is de vijfde Nationale ombudsman. De instelling ontving vorig jaar in totaal 36.278 klachten. Lees meer in het artikel: Wat doet de Nationale ombudsman?

Discussie over voorganger

Het was in eerste instantie de bedoeling dat voormalig ANWB-directeur Guido van Woerkom de post zou gaan vervullen. Maar na zijn benoeming door de Tweede Kamer kwam er kritiek. Van Woerkom had zich eerder negatief uitgelaten over Marokkanen. Toen er ook nog een discussie ontstond over zijn vertrekbonus bij de ANWB, trok hij zich terug.

Bron: ANP