'Onbereikbaar zijn buiten werktijd moet grondrecht worden'

onbereikbaar-zijn-23012021.jpg

Het Europees Parlement pleit voor een wet die EU-inwoners het recht geeft om onbereikbaar te zijn buiten werktijden, waardoor het geen gevolgen zou hebben als iemand offline is in zijn vrije tijd. Hiermee moet de 'cultuur van altijd bereikbaar zijn' worden aangepakt, die volgens de parlementariërs het risico vergroot op depressies, angststoornissen en burn-outs.

Volgens het Europees Parlement is deze wet tijdens de coronacrisis nóg urgenter geworden. De grenzen tussen werk en privé vervagen door het thuiswerken, waardoor mensen steeds vaker in hun vrije tijd met werk bezig zijn. Dit kan volgens experts leiden tot mentale en fysieke gezondheidsproblemen. 'Het moment is daar om aan de kant van de werknemers te gaan staan en ze te geven waar ze recht op hebben: het recht om offline te gaan.'

'Beschermen tegen negatieve reacties van werkgever'

Volgens de leden van het Europees Parlement kan het grondrecht om onbereikbaar te zijn de werknemer helpen om minder werktaken buiten werktijd op te pakken. Het gaat dan om bijvoorbeeld e-mails, telefoongesprekken en andere vormen van digitale communicatie waardoor een werknemer niet helemaal losgekoppeld is van zijn werk.

'De lidstaten moeten de werknemers beschermen tegen discriminatie, kritiek, ontslag en andere negatieve reacties van de werkgever', schrijven de EP-leden. 

Bron: Europees Parlement