Ondanks ethische bezwaren kent meerderheid geen dierentuinschaamte

Dierentuin

Hoewel een meerderheid ethische bezwaren ziet bij een dierentuinbezoek, gaan de meeste mensen er nog wel naartoe. Dat blijkt uit een poll van Radar. “Het is niet de natuurlijke omgeving, maar dat wil niet zeggen dat dat slecht is.”

Discussie over dierenparken

Over dierentuinen is de laatste tijd veel te doen. Zo was het Dolfinarium laatst in het nieuws, omdat ze dolfijnen, zeeleeuwen en zeehonden trucjes laten doen die in strijd zijn met hun natuurlijke gedrag. En stelde de Raad voor Dieraangelegenheden onlangs dat dierentuinen meer moeten doen om wilde dieren te beschermen. 

Er is dan ook al langer discussie over dierentuinen. Aan de ene kant stellen mensen dat de dieren er geen natuurlijke leefomgeving hebben: ze zitten opgesloten in hun verblijf, zodat mensen ze kunnen bezichtigen. Aan de andere kant hebben dierentuinen een educatieve functie en kunnen ze via fokprogramma's inzetten op het behoud van (bedreigde) diersoorten. 

Meerderheid ziet ethische bezwaren

Radar was benieuwd hoe jullie tegenover dierentuinen staan en zette een poll online. Hier hebben 6.253 mensen op gereageerd. Een meerderheid van 56 procent ziet ethische bezwaren bij een dierentuinbezoek. Toch is dit voor 18 procent van de deelnemers geen reden om weg te blijven uit een dierentuin. 

Voor de overige deelnemers ligt dit anders: 9 procent bezoekt hierdoor bepaalde dierentuinen niet meer, 7 procent bezoekt minder vaak een dierentuin en 21 procent bezoekt hierdoor helemaal geen dierentuinen meer. Er is ook een grote groep van 44 procent die geen ethische bezwaren ziet. 

Leerzaam en goede verzorging

Deze laatste deelnemers benoemen vooral dat de dieren in dierentuinen goed verzorgd worden, dat kinderen er veel van leren en dat de dieren niet beter weten. “De dieren zijn over het algemeen in gevangenschap geboren en zouden niet meer in het wild overleven. Daarnaast worden door fokprogramma’s diersoorten behouden die anders zouden uitsterven”, laat iemand bijvoorbeeld weten. 

Dieren die in de dierentuin zijn geboren, weten niet beter
Deelnemer die geen ethische bezwaren heeft

“Bezoek aan dierentuinen verhoogt de kennis over de natuur en voorkomt dat iedereen een verre reis moet maken om de dieren te bewonderen. Tevens beschermt het de dieren voor uitsterven”, aldus een ander. 

Een laatste vult aan: “Een dierentuin is leuk voor kinderen om dieren te zien die ze niet kennen. De dieren worden tegenwoordig goed verzorgd en er zijn fokprogramma’s om dieren voor uitsterven te behoeden.”

Goed voor educatie en soortbehoud

Deelnemers die wel ethische bezwaren zien, maar hierdoor niet wegblijven uit de dierentuin, benoemen dat dierentuinen goed zijn voor educatie en soortbehoud. Een bezoek is voor hen dan ook te verantwoorden, mits de dieren goed verzorgd worden. 

Dit geldt ook voor deelnemers die minder vaak een dierenpark bezoeken vanwege ethische redenen. Zo vertelt iemand: “Zolang het welzijn van het dier voorop staat en er voldoende verrijking is, is er niets aan de hand.”

Educatie en soortbehoud zijn wel waardevolle kanten van dierentuinen. Het vermaakaspect heb ik wel moeite mee.
Deelnemer die minder vaak een dierentuin bezoekt

“Zolang er ook onderzoek wordt gedaan en er bijvoorbeeld fokprogramma’s zijn, vind ik dat dierentuinen moeten blijven. Het geeft dan niet alleen plezier, maar helpt de natuur ook. Dit moet ook gefinancierd worden, dus bezoekers zijn dan wel nodig”, vult een ander aan. 

Zolang er genoeg ruimte is

Er zijn ook deelnemers die wel nog een dagje naar de dierentuin gaan, maar sommige parken links laten liggen. “Ik bezoek alleen dierentuinen waar de habitat zo ver als mogelijk is nagebootst”, laat iemand bijvoorbeeld weten. 

“Het hangt ervan af hoe de leefomstandigheden zijn”, vertelt een ander. “Wilde dieren blijven nu eenmaal wild en je moet ze niet ophokken of te weinig ruimte geven. Laat ze eens lekker uitrennen of leven in een gemengde groep die wat bij elkaar past op een groot terrein.”

k vind het een ethisch bezwaar als dieren kunstjes moeten vertonen, waaronder ook roofvogel-shows.
Deelnemer die bepaalde parken niet meer bezoekt

Zielig voor de dieren

Deelnemers die helemaal geen dierentuin meer bezoeken, benoemen vooral dat (wilde) dieren niet opgehokt moeten zitten. Zo laat een deelnemer weten: “Geen enkel dier verdient het om opgesloten te zitten voor het vermaak van de mens.” 

“Dieren horen in hun eigen omgeving te wonen en niet in gevangenschap”, vult een ander aan. Een derde vertelt: “Nu ben ik op leeftijd, maar als kind vond ik het al zo zielig voor de beesten dat ze niet in vrijheid konden leven. Dierentuinen doen hun best, maar het blijft een verdienmodel ten koste van dieren.” 

Een dierentuin is eigenlijk niet meer van deze tijd
Iemand die geen dierenparken meer bezoekt
Meer over