Ondanks irritatie laat helft de dop aan plastic flesje zitten: ‘Het zit in de weg’

Statiegeld Flesje

Sinds 3 juli zitten alle doppen vast aan plastic flessen en drankverpakkingen die bedoeld zijn voor eenmalig gebruik. Dit moet ervoor zorgen dat er minder doppen als zwerfafval eindigen. 

Wij zijn benieuwd of dit ook het gewenste effect heeft, Radar zette daarom de volgende vraag online: laat jij de doppen aan flessen en drankverpakkingen zitten?

Verdeeldheid

Op deze vraag reageerden 13478 mensen. Er heerst verdeeldheid over het eraf trekken van de dop. Zo laat 45 procent de dop op het flesje zitten. De doppen zitten vast aan de plastic flesjes ter voorkoming van zwerfafval. Zo zwerven losse doppen minder vaak rond in de natuur. 

Waarom laat bijna de helft (45 procent) de doppen aan de flessen zitten? “Ik krijg ze er niet af”, laat een deelnemer weten. Ook worden de doppen vaak gebruikt om geld in te zamelen voor een goed doel. “Ik lever ze in voor een goed doel”, zo licht een deelnemer de keuze toe. 

‘Door de doppen knoei ik’

Het is voornamelijk het gemak van het drinken zonder dop waarom mensen de doppen van de flessen trekken. “Door de doppen knoei ik”, vertelt een deelnemer. “Als je gaat schenken gaat het vaak mis en naast het glas.” 

De vaste doppen wekken irritatie op. “Ik vind het onaangenaam wanneer je eruit drinkt”, vertelt een deelnemer. “Sommige verpakkingen zijn hierdoor moeilijk af te sluiten. Het gevolg daarvan is dat flessen lekken in de koelkast.” Voor hen zijn dit redenen om de doppen te verwijderen.

‘Lastig te verwijderen’

Daarnaast laat 15 procent soms de dop aan de fles. “Ik krijg de dop er niet af”, licht een lezer toe. “Het is lastig om ze te verwijderen.”

Alhoewel sommigen de doppen eraf trekken, recyclen zij de doppen vaak wel. “Ik trek de dop er vanaf, maar lever de doppen wel in”, vertelt een deelnemer.